ЗА ЧИСТОТАТА НА ВЪЗДУХА

Един проект на радио Търговище 

Получаването на информация за чистотата на въздуха в Търговище вече е възможно благодарение на Радио Търговище (https://radiotargovishte.com/). Инициатор за включването на града ни към международен  проект за мониторинг на въздуха е Николай Иванов. Негова разработка е  сайтът на проекта и приложението, което улеснява достъпа на гражданите до информацията.

ФПЧ – глобален и регионален проблем

Замърсяването с фини прахови частици /ФПЧ/ се превръща в глобален проблем. Затова целта на Проект AIR BG.INFO e да внесе повече яснота по въпросите на обгазяването и замърсяване, като разкрие източниците и причинителите и ги направи публично достояние. Да заостри вниманието на обществото към работата на местната администрация в тази насока.  Финансирането се извършва със собствени средства и доброволен труд. Идеята не е нова, но за нея Търговище се отваря сега благодарение на екипа на радио Търговище. Проектът работи в над 75 държави по света и България е една от първите. Включени са 209 населени места с 900 станции.  Надеждността им е доказана и в Германия са признати за професионални.  Финансовата страна е обезпечена от радио Търговище и е в пъти по-евтина от професионалната апаратура.

Статистика

Статистическите данни за Търговище не са успокояващи. От допустимите 50 микрограма на кубичен метър са измерени 250 – 280  ФПЧ 10/микрометра/ или пет пъти над допустимото. Дори големите европейски столици нямат такива показатели. Подобна е статистиката и при  по-малките, но не по-малко опасни ФПЧ 2,5/микрометра/ – от допустимите 25 в Търговище са 150 микрограма на кубичен метър. Стойностите разбира се не са константна величина и се променят след 17 часа в зимния отоплителен период. Анализът на данните показва, че качеството на въздуха се влошава не толкова от промишлени замърсители, колкото в следствие на горене на материали от мебелната и текстилната промишленост, гуми, пластмаси, каучук.

На страниците на сайта могат да се видят данни за няколко години назад и да се проследи зависимостта на количеството ФПЧ от атмосферните условия. А идеята на Николай Иванов е да разработи специално Андроид приложение, което ще дава информация въз основа на реалното местоположение на всеки потребител от най-близката до него станция включваща актуална метеорологична прогноза за град Търговище и прогноза за замърсяването в следващите пет дни.

Николай Иванов насочва вниманието на гражданите и към още един фактор – праха, който при суша и безводие все повече се превръща в проблем – строителните материали /пясък, цимент, метали/, пясъчни бури, пожарите, полените през лятото и пролетта. Дизеловите двигатели, износеният автомобилен парк  са още един съществен замърсител.

ЗА ЧИСТОТАТА НА ВЪЗДУХА

Един проект на радио Търговище https://radiotargovishte.com/

Николай Иванов апелира към неговото самосъзнание. Трябва да променим навиците си. Да си дадем ясна сметка, че екологичната криза е проблем на всеки от нас, че тя пряко засяга нашето здраве и здравето на нашите деца. Понякога се искат съвсем минимални усилия: да спрем навреме крана на водата, да изгасим навреме мотора на колата, да измием балкона и входа на жилищния блок, да събираме разделно боклука.

Информацията по Проект AIR BG.INFO е отворена за всеки.  Картата   показва замърсеността на въздуха в целия свят и в частност и в нашия град. Визуализацията на AirTube.Info е разработена  за  България. В Търговище  шестата по ред станция,  подкрепена от Първо СУ „Св. Седмочисленици”,  вече е монтирана. Информацията от шестте станции е достъпна 24/7/365 онлайн в реално време на сайта на Радио Търговище: https://radiotargovishte.com/air-trg/. Остават още четири, за да бъдат данните възможно по-реални. И колкото повече граждани подкрепят идеята, толкова по-близо ще бъдем до истината за качеството на въздуха, който дишаме.

Ново време – нови предизвикателства. Бъдещето на живота зависи от това как ще ги посрещнем.

Ирина Ризова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *