Община Търговище организира празнична програма за честването на 142 години от Освобождението на града

Община Търговище организира празнична програма, посветена на 142 години от Освобождението на Търговище.

Проявите ще започнат още на 28 януари с ученически конкурс за исторически достоверна рисунка на военна униформа на българските опълченци. Организатор е Сдружение „Приказка за България“ – Русе, което гостува по покана на Общината. Конкурсът е за деца в начален курс на обучение и ще се проведе по предварително заявен от училищата график. 

В 17.00 часа в Славейковото училище ще бъде открита изложбата „Строители на Паметника на свободата“, създадена по повод 85 години от откриването на паметника „Шипка“. Тя е дело на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и гостува в града ни по покана на Регионален исторически музей-Търговище.

На 29 януари, в 11.00 часа, от площад „Свобода“ тръгва шествие до паметника на ген. Казимир Ернрот и Морената в квартал „Вароша“. Там, в 11.30 часа, ще се състои ритуал за поднасяне на венци и цветя. В 11.45 часа ще бъде отслужена панихида в храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“.

В района на храма през целия ден ще се проведе и музей на открито на Сдружение „Приказка за България“. Ще бъдат представени умалени модели на военно-полеви болница, кухня и съгревателен пункт. Предвидени са демонстрации по приготвянето и дегустация на руски борш, чай и греяно вино, консумирани от войниците по време на Освободителната война. Гражданите ще могат да се докоснат до близо 200 експоната, пресъздаващи историята на България от създаването й до наши дни. Желаещите ще могат да се снимат и с всички видове униформи и оръжия, изложени в открития музей. 

В 17.00 часа, в концертната зала на Центъра за младежки дейности и инициативи ще се състои музикалната постановка „Изворът на Белоногата“, с участието на 50 ученици от 4 до 7 клас в III ОУ „П. Р. Славейков“. Техен ръководител и сценограф на постановката е музикалният педагог Стойна Кичукова. Входът е свободен. 

В 18.00 часа небето над града ще бъде озарено от празнична заря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *