Над 1000 заявления за преиздаване на лични карти са приети в звената на „БДС“от началото на годината

От началото на м. януари т. г. до днес в сектор „БДС“ на областната дирекция са приети 1002 заявления за заявления за преиздаване на лични карти, което повече от два пъти превишава приетите такива заявления за аналогичния период на 2019 г. – 482. Ръст бележат и приетите от началото на тази година заявления за преиздаване на паспорти – 726 срещу 583 за същия период на 2019 г.

  Добре известно е, че през настоящата 2020 година изтича валидността на голям брой български лични документи. Затова от  сектора напомнят, че всички лица с постоянен адрес на територията на област Търговище  могат да подават заявления за издаване на български лични документи преди изтичане срока на валидността им. 

     От сектор „Български документи за самоличност“ напомнят на гражданите още, че всички хора с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР –Търговище,  могат да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно звено на РУ в състава на дирекцията/т.е. – в  РУ-Попово и РУ-Омуртаг/, както и в сектор „БДС“ при ОДМВР – Търговище. Готовите документи се получават в звеното, където е подадено заявлението. Мярката се предприема с цел създаване на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено,което може да е различно от това по постоянния им адрес. 

    Гражданите, които имат постоянен адрес в област Търговище, могат да подават заявления за подмяна на свидетелствата им за управление на МПС/СУМПС/ поради изтичане срока им на валидност в сектор „Пътна полиция“ на областната дирекция, в РУ-Попово или в РУ-Омуртаг.

На институции, фирми и учреждения се напомня за възможността чрез организиран прием с мобилна станция при заявено от тях желание да бъдат обслужени в кратки срокове по отношение подновяване на личните документи на техните служители. За целта следва да се подаде молба до директора на областната дирекция и да бъде приложен списък с имената на желаещите служители, чиито документи за самоличност изтичат през 2020 г. (Повече информация по въпроса могат да бъде получена на тел. 0601/60355). През настоящата седмица например предстои екип от служители на „БДС“ с мобилна станция да посети едно от основните училища в гр. Търговище.

Гражданите, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *