59 млн. лв. е проектобюджетът на Община Търговище за 2020 г.

На 59 млн. лв. възлиза макрорамката на проекта за бюджет за 2020 г. на Община Търговище. Това обясни зам.-кметът Валентин Велчев по време на общественото обсъждане, провело се на 16 януари, в зала 74 на местната администрация. На представянето присъстваха и кметът д-р Дарин Димитров, ръководният екип на Община Търговище, общински съветници, представители на различни институции, кметове на кметства, журналисти, ученици, граждани.

„Бюджетът за 2020 г. е най-големият, с който Община Търговище някога е разполагала. С тези средства спокойно можем да започнем изпълнението на приоритетите в управленската ми програма, сред които са ремонтите на квартални пространства, улици, тротоари, детски заведения“, заяви кметът.

Общият размер на приходите по проектобюджета е 57,5 млн. лв. Увеличението спрямо 2019 г. е 7,5 млн. лв. и се дължи на по-големите собствени приходи и държавна субсидия, както и на големия преходен остатък. Той в размер на 8,6 млн. лв., което е с над 3 млн. лв. повече спрямо предходната година. Това се дължи на големия бюджетен излишък от 2019 г., както и на погасения през 2019 г. заем от ОББ за мостово финансиране на проектите от ЕС.

Разходната част на проектобюджета за 2020 г. е балансирана. В по-голямата част има увеличение на предвидените средства за различните дейности. Традиционно, най-голям дял от бюджета (45 %) е предвиден за образование. Увеличена е субсидията за спортните клубове, както и разходите за финансиране на разкопките на Мисионис. Осигурени са средства за архитектурни проекти за реставрация и консервация на Захариевата и Свещаровата къщи, за ремонти на читалища, за пенсионерските клубове и други.

Планираните разходи в капиталовата програма на Общината са за близо 6 млн. лв. Средствата са разчетени за ремонти на улици в града и селата, на квартални пространства, тротоари, детски заведения и други.

Предложенията, които отправиха гражданите, бяха за: отделяне на повече средства за подмяна на старите дървесни растителни видове с нови, подходящи за градска среда; ремонти на улици и квартали; подобряване на осветлението в града и други.

Поставен бе и въпросът за изграждането на дом за възрастни хора. Кметът д-р Димитров припомни, че през декември 2019 г. стартира проектът за изграждане на такъв център по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Той ще се помещава в сграда, общинска собственост, в село Съединение, а строителството трябва да приключи до края на януари 2021 г.

Проектът за бюджет ще бъде разгледан на предстоящата сесия на Общинския съвет на 30 януари. Всички материали са публикувани на: https://www.targovishte.bg/index.php?nav=399

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *