НАП-Търговище подкрепи „Европейска седмица на професионалните умения“ в ПГИИ „Джон Атанасов“

Офисът на НАП в Търговище се включи в инициатива на Професионална гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов“ в областния град, като бе домакин, подкрепяйки идеята за ефективно и градивно партньорство между държавната администрация и образованието.

Ученици от 12-ти клас специалност „Митническа и данъчна администрация“,  под ръководството на старши учител Елка Маркова, посетиха местния офис на приходната Агенция, като имаха възможност да съпреживеят един реален работен ден на служителите й. Денят на бъдещите икономисти и млади мениджъри започна в кабинета на директора на офис на НАП Търговище, където г-жа Антония Стойчева ги запозна със структурата на Агенцията, естеството на работата, водещите ценности и основни приоритети на администрацията.

За да почувстват атмосферата по време на работа, младежите имаха възможност да се запознаят и с многобройните услуги, предлагани от НАП.

Някои от тях влязоха в ролята на клиенти, като получиха своя безплатен персонален идентификационен код /ПИК/.  Освен за подаване на подоходната декларация, с ПИК клиентите на НАП могат да ползват и много други услуги, като например да проверят осигурителния си доход, да получат данни за декларираните им пред НАП трудови договори, да разберат колко са непогасените им задължения, да подадат всички видове данъчни и осигурителни декларации,  искане за издаване на документ и други.

Учениците излязоха от срещата в НАП доволни, усмихнати и по-уверени. Всички получиха пожелания да са все по-мотивирани, с вдъхновение да продължат образованието си в областта на икономиката и да поемат в бъдеще отговорността за събиране на приходите в държавната хазна, превръщайки се във финансово грамотни и социално отговорни бизнес лидери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *