Областният управител бе гост на тържествения концерт, посветен на 155-та годишнина на ОНЧ „Напредък – 1864“ – гр. Търговище

Оластният управител на област Търговище бе официален гост на тържествения концерт, с който ОНЧ „Напредък – 1864“ – гр. Търговище отбеляза своя 155-годишен юбилей.

Скъпи гости на единственото в областния град читалище бяха още кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят на администрацията г-жа Христалина Халачева, ръководители на обществени и културни институции, предприятия и др.

„Днешната годишнина е благодарност към тези, които са създали читалището, но и към онези, които продължавате делото им с чувство за отговорност пред поколенията“ – заяви г-н Стайков. В обръщението си той подчерта всеобщата надежда, че въпреки трудностите, читалищните деятели и радетели ще разпръскват светлината на знанието и творчеството и ще допринасят за обогатяването на живота тук, за укрепване на българщината и единството на народа ни.

ОНЧ „Напредък – 1864“ – гр. Търговище развива дейност през всички 155 г. от основаването си до днес. Към момента  под покрива на читалището работят общо 12 художествени форми в разнообразен жанров и възрастов спектър. В съставите и клубните му форми са ангажирани повече от 400 души, голяма част от които представят Търговище на национални и международни фестивали и конкурси.

В концертната програма за годишнината участваха певчески, танцови и театрални състави към Читалище „Напредък“. Специално място в концерта имаха и изпълненията на ПФА „Мизия“ – Търговище, които поднесоха своя поздрав към читалището с благодарност за това, че именно тук е започнал творческият път на Ансамбъла.

ОНЧ „Напредък – 1864“ – гр. Търговище получи високо отличие по повод годишнината. Зам.-председателят на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България г-н Любчо Василев връчи „Златна лира“ на секретаря на културната институция г-жа Галина Кръстева. Отличието бе поднесено за големия принос на читалището в развитието на българската култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *