Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посети заводите на “Тракия глас България” в Търговище

Министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова посети предприятията от групата на “Тракия глас България в индустриалната зона на Търговище.

Визитата бе във връзка с разширяването и увеличаването на капацитета на енергийната инфраструктура в района на град Търговище. При посещението г-жа Петкова бе придружавана от областния управител г-н Митко Стайков, както и от д-р Дарин Димитров.

Министър Петкова се запозна с дейностите по разширяване на подстанция „Търговище запад“ на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, която захранва директно производствените предприятия на „Тракия глас България“ ЕАД. Проектът е на стойност 3 млн. лв. и предвижда да бъде монтиран нов трансформатор за гарантиране надеждното електроснабдяване на предприятията, разположени в Индустриалната зона на града.

Тя проследи и напредъка по изграждане на нов газопровод, който ще осигури увеличаване капацитета за пренос на природен газ към предприятията на „Тракия глас България“ ЕАД. Обектът на „Булгартрансгаз“ ЕАД ще осигури допълнителни количества природен газ, предвид повишената консумация на природен газ в района. Общата стойност на инвестицията е 10 млн. лв. Предстои да бъде изградено ново газопроводно отклонение с приблизителна дължина от 17.6 км, като се очаква реализацията на проекта, в изпълнение на “Булгартрансгаз” ЕАД, да приключи през юли 2020 г.

В среща с директорите на трите завода в групата на „Тракия глас България“ ЕАД – Търговище министър Теменужка Петкова заяви, че приоритет на правителството е да осигурява бизнес среда в интерес на инвеститорите. По нейни думи с приети промени в Закона за енергетиката през 2015 г. е била разработена Наредба за намаляване тежестта за бизнеса от разходите за възобновяема енергия и по този начин разходите за електроенергия на компанията от август 2016 г. до момента са намалели с  над 7 млн. лв. Тя припомни още, че преди дни Министерският съвет взе решение за целево отпускане на 2 млн. лв. за подобряване на пътната инфраструктура до предприятията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *