Маестро Камджалов и Насимо-две търговищки момчета – световно-известни личности

Тази най-трудна сцена, търговищката

НАСИМО рисува КАМДЖАЛОВ

Търговищката публика отдавна беше зажадняла за нещо такова  истинско и красиво. И то се случи на 29 август, в  Драматичния театър, със симфоничния  концерт на Русенската филхармония с диригент Йордан Камджалов. Въпреки че е бил на три континента като диригент, маестро Камджалов за пръв път дойде тук, за да дирижира в своя роден град Търговище. И това беше толкова вълнуващо, една толкова специална вечер, която той определи като „най-трудната сцена“.

С този концерт бе поставено началото от прояви, посветени на 120-я юбилей на всепризнатия патриарх на българската музика Панчо Владигеров. Всъщност, имаше нещо символно в поредицата от факти, които изброи в обръщението си към публиката  маестро Камджалов:Панчо Владигеров е роден в Германия, в Цюрих и точно тук, в чуждата страна той  създава  едни от забележителните си творби, които се изпълняват във Виена, в Париж, в Лос Анджелис… С негова творба диригентът на 20-ти век Херберт фон Кареян се явява на изпита си за диригент. Също като П.Владигеров, там, в Берлинската музикална академия ,след 85 години, по същите коридори и в същите класни стаи учи и търговищенецът Йордан Камджалов /никой българин дотогава не е учил там/. Много са допирните точки между двамата творци, за които в паузата между две изпълнение разказа маестро Камджалов, когото определят като „най-лъчезарното лице на музикалното изкуство-нестандартно и много земно“.

Маестрото посвети търговищкия концерт  на своите три прекрасни  деца, които също бяха след публиката и аплодираха своя знаменит баща от една от ложите в театъра, и на първата си съпруга Наталия Димитрова.

В програмата бяха включени: Българска рапсодия „Вардар“, „Елегичен романс“ и „Песен“ за соло-виолончело, из „Седем симфонични български танца за голям оркестър“, солист бе Атанас Кръстев-млад виртуозен виолончелист.

Публиката дълго аплодира прекрасния дългоочакван концерт, на който се насладиха стотиците търговищенци-почитатели на именития ни съгражданин и почетен гражданин на Търговище, когото в пресата определят като „един от най-ярките диригенти от  своето поколение,“магьосникът на пулта“, „вулкан и аскет“ и др. Чест прави на маестро Камджалов, че никога не забравя своите корени и града, от който е тръгнал, че не забравя своите родители, а при всяко свое пътуване и пътешествие кани и своята майка. Чест му прави и това, че в залата специално бе откупил един ред, за да покани, в знак на внимание и уважение, своите учители, които той също никога не забравя.

Заслуга, за да се насладят търговищенци на този концерт, имат и кметът д-р Дарин Димитров /който също беше сред публиката/, и Община Търговище.

Благодарим, маестро, за прекрасната емоция, която подарихте на търговищенци! Очакваме Ви отново на търговищка земя…

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *