Откриха обновената първа пещ за производство на плоско стъкло в „Тракия Глас”

С тържествена церемония на 2 юли 2019 г. бе въведена в експлоатация обновената първа пещ за производство на плоско стъкло на „Тракия Глас България” ЕАД в Търговище.

Това се случи в присъствието на работниците в завода, над 300 гости от цялата страна и чужбина, партньори на Шишеджам и официални лица. Тържествената церемония бе уважена и от министъра на икономиката Емил Караниколов, народния представител от ПП ГЕРБ д-р Венка Стоянова, областния управител на Търговище Митко Стайков, кмета и областен координатор на ПП ГЕРБ за област Търговище д-р Дарин Димитров,зам.-областния управител и общински ръководител на ПП ГЕРБ-Търговище, заместник-председателя и главен изпълнителен директор на Индустриалната Групата Шишеджам проф.  д-р Ахмет Кърман и др.

Инвестицията, вложена за обновлението на първата пещ за производство на плоско стъкло възлиза на 42 милиона евро, а по думите на проф.д-р Кърман, инвестициите на фирмата в България са достигнали общо 600 млн.евро и допринасят за трудовата заетост на 3250 души.

„Днес Шишеджам е глобален играч във всички главни области на стъкларската промишленост, като плоско стъкло, домакинско стъкло, стъклен амбалаж и стъклени влакна, както и в областта на производството на сода и хромови съединения. Ние сме третият  по големина производител на домакинско стъкло в света и петият по големина производител на плоско стъкло и стъклен амбалаж. Заемаме седмо място в света по производство на синтетична сода и сме световен лидер в производството на хромови химикали. Ние сме международна група с 22 000 служители, производствената ни дейност се разпростира в 14 страни на три континента, а продукцията ни се реализира в над 150 страни”, каза по време на официалната церемония проф.д-р Ахмет Кърман.

Той подчерта още, че дейността и производственият капацитет в България играят важна роля за превръщането на Шишеджам в най-големият производител на плоско стъкло в Европа както и един от двата най-големи производители на домакинско стъкло.

„Заводът на Групата за плоско стъкло в България има годишен производствен капацитет от 470 хиляди тона, 7,5 милиона квадратни метра стъкло с покритие, 3,5 милиона квадратни метра огледала, 1 милион квадратни метра ламинирано стъкло, 2,2 милиона квадратни метра автомобилно стъкло и 2,8 милиона квадратни метра стъкло за бяла техника, а  производствените  мощтности на двете пещи за домакинско стъкло –  възлизат на 100 хил. тона стъкло.  Общите инвестиции, направени в България, достигнаха 600 милиона евро, а в бъдеще ще продължим да инвестираме за модернизацията и увеличаването на капацитета на производствените ни съоръжения в България”, заяви още изп.директор на Индустриалната Групата Шишеджам.

„За мен е изключително удоволствие да бъде сред вас при пускането на изцяло реновираната пещ. Ние с вас доказахме, че когато работим ръка за ръка – държава, община и холдинг работата върви добре и проблемите се решават с лекота. Уверявам ви, че винаги може да разчитате на нас, като представители на правителство на местно ниво”, заяви областният управител Митко Стайков. Той пожела на холдинга да вярва в професионалните кадри на Търговищка област и да развива потенциала си както досега.

Министър Караниколов изтъкна, че това е поредната инвестиция, която показва че България се утвърждава като водеща дестинация за привличане на инвестиции в региона, особено в сферата на производството.

„Отчитаме увеличение на броя на инвестиционните проектите, осъществявани в страната, както и многократно разширяване на производствените мощности на голям брой чуждестранни компании. Доказателство за това са сертифицираните  18 проекта,  само  през първото полугодие на  2019 г. по Закона за насърчаване на инвестициите. Общо предвидените инвестиции по тях възлизат на близо 250 млн. лв. и се очаква разкриване на над 2200 нови работни места“, подчерта министърът. Той допълни още, че  към момента в Българската агенция за инвестиции има още 68 проекта в процес на сертифициране на обща стойност близо 1.5 млрд. лв., с потенциал за нови 6600 работни места.

Министър Караниколов посочи, че България е на пето място в ЕС по икономически растеж и на второ място по ръст на работната заплата, като за първите няколко месеца на годината достига рекордни нива на износ. “Държавата прави всички възможно да става все по-конкурентна”, каза още министърът на икономиката.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *