В ход е акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

В различни обучителни форми с деца и ученици през летния ваканционен период полицейските служители ще им дават конкретни препоръки за: игра на безопасни места; управление на велосипед съгласно изискванията на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) според възрастта на децата; правилно движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в пътни превозни средства. По подходящ начин при срещите си с децата униформените ще им разясняват административно-наказателната и наказателната отговорност при управление на МПС от неправоспособни подрастващи; ще обсъждат с тях конкретни ситуации и ще им дават примери за пътни злополуки;  ще отправят практически препоръки за безопасно поведение на пътя, използвайки нагледни средства и материали по безопасност на движението по пътищата.
Създадена е организация за осъществяване на взаимодействие с органите на Областен отдел „Автомобилна администрация“ и с РУ на  образованието в Търговище и с училищните ръководства по места за планиране на съвместни действия за осигуряване безопасността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Ще се провеждат  инструктажи на водачите и ще се  осъществяване на проверки  с цел недопускане управлението на автобуси от употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози водачи, както и такива за техническа изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите.

По време на церемонията по връчване на свидетелства за управление на нови водачи  в сектор „Пътна полиция“ на областната дирекция наред с акцентиране върху основните предпоставки за възникване на пътни инциденти,  специално внимание ще се отделя и на използването на обезопасителните колани/системи за превозване на деца и защитните каски, както и на предвидените в Закона за движение по пътищата санкции за нарушения на водачите и пътниците.  В тези превантивни беседи ще се акцентира и върху отнемането от водачи на предимството на пешеходци на пътя.

За времето от 1.06. до 30.08.2017 г. в област Търговище е регистриран един пътен инцидент с пострадало дете – 3-годишно, пътуващо в лек автомобил. В резултат на инцидента детето е било ранено. За същия период на 2018 г. в областта ни две деца са ранени в пътно-транспортни произшествия – 9-годишно, блъснато от МПС в качеството му на пешеходец, и дете на 13 г., ранено при  блъскането му от МПС в качеството му на велосипедист. От началото на настоящата година до момента в пътни злополуки са ранени две деца: 10-годишно – като пешеходец, и 13-годишно, блъснало се с велосипеда си в паркиран автомобил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *