Започват XI Празници на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“ в Търговище

От 14 до 16 юни в Търговище ще се проведат XI Празници на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“. В тях ще вземат участие 5 хора от България и 1 от Румъния. Форумът се организира от Представителен женски хор „Златна лира“ при Община Търговище и местната администрация.

Празниците ще бъдат открити на 14 юни в 17.00 часа с парад на всички участници. Той ще премине от площад „Стоян Мавродиев“ по улица „Васил Левски“ до площад „Свобода“.  На сцената пред Общината всеки хор ще изпълни по едно произведение.

Официалната концертна програма започва в 18.00 часа в концертната зала на читалище „Напредък-1864“ Търговище. Тя ще бъде с участието на хора домакин „Златна лира“, с диригент Илиана Иванова; Детски хор „Дунавски вълни“ – Русе, с диригент Весела Тодорова и Детски хор „Добри Христов“ – Варна, с диригент Галина Станишева.

На 15 юни, в 18.00 часа, отново в концертната зала читалище „Напредък-1864“, ще се изявят Девически хор „Carmen Argessi“ – Питещи, Румъния, с диригент Корнелия Йонеску; Дамски хор „Тримонциум“ – Пловдив, с диригент Ваня Атанасова и Вокален ансамбъл „Фортисимо“ – Бургас, с диригент Милена Добрева.

Последният концерт в програмата е сборен. Той ще се състои на 16 юни от 10.00 часа в храм „Св. Йоан Рилски“.

Съгласно регламента на Празниците, всеки хор трябва да представи 30-минутна програма, като в репертоара трябва да е включена най-малко една песен от български композитор.

Официални гости на концертите ще бъдат академик Емил Янев, председателят на Българския хоров съюз Славил Димитров, председателят на Съюза на българските композитори и автор на музиката на химна на Търговище Ценко Минкин.

Входът за концертите е свободен.

Празниците се провеждат на всеки две години, а целта им е да стимулират развитието на женското и девическо хорово пеене и да съдействат за по-доброто взаимно опознаване на хората в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *