Честване на Официалния празник на Община Омуртаг

В град Омуртаг бе отбелязан Официалният празник на общината и 31 години от полета на нашия съгражданин, вторият български космонавт Александър Александров. В знак на признателност към неговия подвиг, през 2006 година, 7 юни, с решение на Общинския съвет се определя за празник на общината. През 2008 г., на входа на град Омуртаг е изграден единственият в България Авиационно-космически парк. По случай юбилейната 30-та годишнина от полета през 2018 г., той е именуван – „Летец-космонавт Александър Александров”. В град Омуртаг има и площад носещ неговите имена, на който се издига величествено монумент на космонавт, символизиращ човека устремен към Космоса. В Историческия музей на града, в специална кутия се пази заветът на Александров към поколенията. Там се съхранява и полетния му космически скафандър.

Начало на тържествените прояви беше поставено с ритуал по издигане на знамена на площад „Независимост“. Той бе последван от празнични концерти на Духовия оркестър с диригент Душко Ангелов и фолклорни музикално-танцови състави при НЧ „Отец Паисий – 1870“.

В приветственото си обръщение, кметът на общината инж. Ешреф Ешрефов каза, че с вълнение и чувство на гордост всяка година омуртагчани си спомнят мисията на именития син на Омуртаг през 1988 г.

„Днес за пореден път се прекланяме пред силата на човешкия дух, дух осъществил мечтата си като обикновен човек от малко градче и се качил до Космоса, до звездите.“ Пожелавам ви  мечтите ви да са големи, а духът силен, за осъществяването им“, каза още той.

 

Честванията продължиха вечерта с музикално-танцови изпълнения на млади, местни таланти и спектакъл на Трио „Булгарина“ и Ансамбъл „Чинари“.

Сред официалните гости беше народният представител от ДПС Имрен Мехмедова, която също приветства омуртагчани за празника.

На събитието присъстваха още заместник председателят на ОбС – Антоново Мехмед Мехмедов, заместник кметът на Община Антоново Неджиб Ашимов, заместник-кметът на Община Търговище Емине Якубова, председателят на Общински съвет – Омуртаг д-р Метин Исмаил и неговият заместник Халил Басриев, заместник-кметовете Юнал Османов и инж. Мехмед Мехмедов, секретарят Стела Атанасова, както и кметове на кметства и кметски наместничества, общински съветници, представители на институции и много граждани.

Община Омуртаг получи поздравителни адреси за празника от кмета на Община Попово д-р Людмил Веселинов, от началника на Военно окръжие – Търговище подполковник Мирчо Добрев, от генералния директор на „Максима България“ ЕООД Едвинас Волкас  и от началника на РУО – Търговище Елка Станчева.

 

През деня жителите и гостите на града имаха възможност да си направят безплатни моментни снимки за спомен. За целта Общинска администрация беше ангажирала специална фото будка, която се радваше на особен интерес от страна на малки и големи.

Историческият музей в града също беше отворен за безплатни посещения.

Празникът завърши с тържествена заря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *