Панаирна хроника – 14 май – Ден на Търговище

Празничният 14 май- Ден на Търговище започна с ритуал за издигане на знамената на площад „Свобода” пред общинската администрация. Участие в него взеха Мажоретен състав към ЦМДИ и Духов оркестър към Община Търговище.

Веднага след това бе проведена тържествена общинска сесия на Общински съвет – Търговище. Специално за празника на града заседанието уважиха народните представители д-р Венка Стоянова, Имрен Мехмедова и Танер Али, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, кандидатът за евродепутат Асим Адемов, гостите от побратимените градове на Търговище от Румъния и Германия, областният управител на Търговище Митко Стайков и др. Всички те отправиха своите приветствия към търговищенци за празника.

„Настоящото обединява желанието на всички нас, с различни лични ценности и амбиции, политически убеждения, етническа и религиозна принадлежност, да градим и утвърждаваме устойчивото развитие на града, селата, общината, на страната ни. Да се справяме с предизвикателствата, да анализираме и прогнозираме процесите, за да сме адекватни на времето и неговите изисквания. Заедно, в диалог, трябва да търсим иновативни решения, които да ни осигурят постигане на желаната визия за всеки от нас, за общината и страната ни“, каза кметът на града д-р Дарин Димитров.
Той заяви още, че мотото на Европейския съюз „Обединени в многообразието” е водещо и за днешния ден на Търговище.
На тържественото заседание бе връчено отличието за почетен гражданин на ставрофорен иконом Славчо Проданов. Това решение бе прието по време на редовно заседание на Общински съвет – Търговище, гласувано единодушно от групата общински съветници от ПП ГЕРБ-Търговище.

Малко след като тържествената сесия приключи зам.-министърът на културата Амелия Гешева се срещна с директора на Драматичния театър Петър Петров. По време на работното посещение стана ясно, че Министерство на културата ще отпусне 72 000 лв. на търговищкия театър за изготвянето на проект за цялостен ремонт на сградата. А такъв не е правен от 1969 г. Директорът на Драматичния театър Петър Петров изказа благодарност към управата в Търговище и Министерство на културата за възможността да бъде изготвен проект за цялостен ремонт.

Зам.-министър Амелия Гешева похвали Община Търговище в лицето на кмета д-р Димитров и областния управител Митко Стайков за подкрепата, която оказват в културната сфера на града. Зам.-министър Гешева даде за пример и собствените средства, които общинската администрация заделя от бюджета за ежегодните разкопки на крепостта „Мисионис”.

След работното посещение в Драматичния театър зам.-министърът на културата гостува на Регионална библиотека „Петър Стъпов” – Търговище. Там в присъствието на градоначалникът, областния управител, зам.-областния управител, секретаря на общинската администрация и кандидата за евродепутат Асим Адемов подариха албум с изключителна стойност – „Българско председателство на Съвета на Европейския съюз 1 януари – 30 юни 2018”.

Зам.-министър Гешева се запозна с разнообразната дейност на библиотеката, с материалната база и предстоящите за реализация проекти, срещна се с библиотечните специалисти на РБ ”Петър Стъпов” и ги запозна с политиката на Министерството на културата по отношение на финансирането и обогатяването на материалната база на библиотеките.

Друг важен момент от празничния 14 май за Търговище бе дарението от почетния гражданин Хамди Илиязов на Регионален исторически музей. Г-н Илиязов връчи уникален печат от Ескиджумайския панаир, датиран от 1877 г. Това се случи в присъствието на народните представители Имрен Мехмедова и Танер Али, на градоначалника д-р Дарин Димитров, зам.-кмета Емине Якубова, секретаря на общината Христалина Халачева и екипа на музея.

Директорът на РИМ-Търговище Магдалена Жечева разказа пред медиите, че уредникът Николай Ставрев е попаднал на снимка на уникалния печат в аукционен сайт в Турция, а с помощта на г-н Илиязов той вече е част от богатствата на града ни. Печатът е направен от бронз, с османски надпис по него. Запазена е и автентичната му дървена дръжка. За първи път е открит такъв предмет от миналото на панаира, уточниха музейните специалисти, тъй като до този момент са намирани само снимки на търговци и спомени за панаирното издание.

Друга добра новина също ознаменува празника на града. Еврокомисарът Мария Габриел връчи на кмета на Търговище д-р Димитров Wi-Fi ваучер, с който три зони в града вече имат безплатен интернет. Това са около езерото „Борово око“, районът на пазара и храм „Св. Йоан Рилски“, както и зоната около МБАЛ-Търговище. Мрежата бе изградена след като местната администрация кандидатства и бе одобрена за финансиране от Европейската комисия по проекта „WiFi4EU“, а ваучерът е на стойност 15000 евро. „Това, което е важно за мен, като еврокомисар, са на пръв поглед малките проекти, но с висока добавена стойност за хората. Искаме младите хора да имат възможност за комуникация. Всички имаме роднини и приятели в друг град, друга държава, затова ми се иска и всички да могат да общуват свободно“, заяви Мария Габриел.

Кметът д-р Димитров изказа своето удовлетворение от инициативата. „Мрежата вече е активна и работи безпроблемно. Инициативата е стимул за нас да продължим да създаваме все повече възможности за развитието на града и улесняване на комуникацията между гражданите“, каза д-р Димитров.

Съгласно изискванията на проекта, Общината трябва да поддържа мрежата за свободен интернет достъп в следващите три години. Скоростта на връзката е 30 Mbps.

Вечерта на 14 май- Ден на Търговище завърши с концерт на певеца Любо Киров и Национален фолклорен ансамбъл „Българе”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *