Панаирна хроника – 13 май

Първият ден от панаирната седмица на 242 Традиционен пролетен панаир „Изложение-Търговище” премина емоционално и  наситено с множество мероприятия и богата културна програма.

Сутринта на 13 май официално бе открито XX юбилейно издание на Международния фестивал за спектакли за деца „Вълшебната завеса”. Това се случи в присъствието на кмета на Търговище д-р Дарин Димитров, областния управител Митко Стайков, зам.-кметове, секретаря на общинската администрация, малчугани и др.

„Вече две десетилетия фестивалът заслужено отстоява мястото си в културния живот на града ни, както и в театралната карта на България. Този 20-и рожден ден е повод да отдадем дължимото пред тези, които са поставили началото на фестивала. Благодарност и към настоящия организационен екип, всички участници, артисти, които утвърждават авторитета на фестивала”,сподели кметът д-р Димитров.

В рамките на една седмица театри от Велико Търново, Бургас, Варна, Шумен, Ямбол, Кърджали, Видин и Сливен ще представят творчеството си на търговищка сцена. Международните участници пък са от Индия, Русия, Италия, Сърбия и Турция.

„Нашият фестивал отгледа 20 поколения, защото за мен всяка година е едно поколение в интелектуалното развитие на детето. В това отношение мога да кажа, че Търговищкият театър, заедно с Общината в града възпита 20 поколения театрали и деца с детско-юношеската драма и театър”, каза по време на официалното откриване директорът на Драматичния театър в Търговище Петър Петров.

Денят продължи с гостуването на кандидата за евродепутат от ПП ГЕРБ Андрей Ковачев, зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов, председателя на АБВ Румен Петков, представители на побратимените ни градове от Румъния и Германия и др.

С дефиле на Мажоретен състав „Търговище” към ЦМДИ и Духов оркестър към Община Търговище започна тържественото откриване на 242 Традиционен пролетен панаир. Дефилето премина от площад „Свобода” до изложбените зали на ХГ „Никола Маринов”, където градоначалникът и всички официални гости приветстваха присъстващите на изложението.

„Панаирът е част от културно-историческото наследство на града ни, а интересът към него с всяка година става все по-голям. Търговище не може без панаира, нека да ни е честит”, каза кметът на града д-р Дарин Димитров при откриването на 242 панаирно издание.

В тазгодишното панаирно издание фирмите, подали заявка за участие в Изложението са над 100, като сред тях има производители и търговци от цялата страна.

В първата панаирна вечер за настроението на всички се погрижиха младата поп певица Михаела Филева и дамите от Вокален ансамбъл „Мистерия на българските гласове”. Другата атракция бе огненото шоу „Дивинитас”.

Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *