Зам.-министър Таня Михайлова: Темата за безопасността на движението е важна от най-ранна детска възраст

„Темата за безопасността на движението е основополагаща в нашата образователна система още от най-ранна детска възраст”, това каза в Търговище заместник-министърът на образованието и науката г-жа Таня Михайлова по време на втората Детска олимпиада по безопасност на движението „Уча играейки – живея знаейки”. Организатор на събитието е Детска градина №2 “Осми март” гр. Търговище, в която от 2018 г. функционира Детски център по безопасност на движението, пресъздаващ реална градска среда. Съорганизатори са Регионалното управление на образованието и Община Търговище.
“Ние трябва да опазим нашето бъдеще”, заяви Михайлова. По думите ѝ, това което се случва в Търговище е пример за всяка една детска градина и училище в страната. Според заместник-министъра това, което са показали децата на олимпиадата, доказва труда на учителите. Михайлова им благодари и подчерта, че всяка една детска градина и училище трябва да разполага с такива условия за обучение на децата по безопасност на движението, за да може в бъдеще те да умеят да пазят не само себе си, но и хората около тях.
В олимпиадата по БДП участваха деца от подготвителните групи от детските градини, ученици от начален етап на обучение от училищата в областта и страната. Те се състезаваха в три категории. Най-мащабно е участието в категория “Изобразителна дейност”, където със свои рисунки се включиха близо 1 200 деца от 102 детски градини, от подготвителни групи в училище и ученици от I до IV клас от 345 училища от цялата страна. Във втората категория „Музикално-артистична изява” се представиха около 140 деца с песни, стихотворения, етюди и сценки. Отговорност, толерантност, загриженост към собствения живот и този на другите участници в движението, както и умения за спазване на хоризонталната и вертикалната маркировка, преминавайки по определен маршрут, демонстрираха над 80 деца от 14 детски градини в третата категория “Игри по безопасност на движението”.
Победителите бяха наградени с купи, медали, плакети, грамоти и много подаръци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *