Проф. Милко Палангурски откри тържествено Състезанието по история в музея в Търговище

За първи път в Търговище се проведе Състезание по история в Музея. То беше посветено на 140-та годишнина от откриването на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Състезаваха се два ученически отбора от XI и XII клас от двете най- големи гимназии в област Търговище – I СУ „Св. Седмочисленици” и II СУ „Проф. Никола Маринов”.
В атмосфера на възрожденски дух и със звън на парламентарен звънец състезанието бе тържествено открито в Славейковото училище от проф. д.и.н. Милко Палангурски – преподавател във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, който бе и председател на тричленното жури. Отговорите на учениците оценяваха и директорът на РИМ – Търговище г-жа Магдалена Жечева и началникът на отдел „Държавен архив” – Търговище г-жа Дияна Петрова.
Знанията и възможностите на двата отбора бяха изравнени. Те се справиха лесно с общите и видео-въпросите. В края на състезанието учениците проведоха един много интересен ученически дебат като влязоха в ролята на представители на двете парламентарни групи – либерали и консерватори, а всички присъстващи станаха част от Учредителното събрание.
Всички участници получиха Диплом за участие, фланелка на Регионален исторически музей – Търговище, сувенирна чаша и др. предметни награди. И тъй като винаги трябва да има победител, наградата – плакет бе присъдена на отбора на II СУ „Проф. Никола Маринов”, връчена лично от председателя на журито Проф. Милко Палангурски.
Регионален исторически музей – Търговище изказва своята благодарност на учителите и учениците от двете гимназии за отговорността, с която приеха участието си в това първо състезание по история в музея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *