Търговищки пожарникар – сред отличените в кампанията „ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ“

По своя инициатива той помогнал за погасяването на пожар в товарен автомобил, превозващ 400 пълни с газ бутилкиЗа трети път сред наградените в инициативата на вестник „24 часа“ и БНТ, е човек от област Търговище. В кампанията ежегодно са отличавани хора, отстояващи благородни каузи, проявили храброст или щедрост, рискували живота си, за да спасят други хора. В тазгодишното й 17-то поред издание сред наградените ни сънародници с големи сърца е включен младши експерт Димитър Димитров, началник на дежурна смяна в РСПБЗН-Търговище.

Около 7 сутринта на 15.12.2018 г. той пътувал по обичайния си маршрут от село с около 70 жители в община Антоново, където живее, за работа в пожарната служба в гр. Търговище. На път I-4(София-Варна) в близост до разклона за с. Камбурово той забелязал товарен автомобил „Волво“ с добричка регистрация, който бил спрял до пътя, а притесненият водач се опитвал да погаси възникналия по време на движението на камиона пожар. Без да се колебае и за миг, Димитров слязъл от своя автомобил, който паркирал за повече сигурност по-далеч, и се втурнал да помага. Горели намиращите се между шофьорската кабина и двигателя шумоизолираща вата и въздушния филтър. Без да губи време, пожарникарят надянал чифт работни ръкавици и започнал да къса и изхвърля ватата, след това разглобил и извадил и горящия филтър. А покритият с брезент превозван от камиона товар бил възможно най-опасният в случай на пожар – около 400 газови бутилки, половината от които – пластмасови. Трудна за представяне е картината, ако огънят бе достигнал до тях…
Когато приключил с най-опасната част от ликвидирането на пожара и огънят бил погасен, видял, че двигателят на товарния автомобил все още пуши. Тогава позвънил на колегите си от най-близката районна служба ПБЗН да дойдат с противопожарен автомобил и да го облеят за всеки случай с вода. Пристигнали бързо.
Мл. експерт Д. Димитров не крие, че се е почувствал поласкан, когато след време водачът на камиона издирил телефонния му номер и му се обадил, за да му благодари. В екстремалната ситуация около инцидента нямали време за това. После дошло благодарственото писмо до директора на РД ПБЗН-Търговище от ръководството на дружеството, чиято собственост бил превозвания товар. „Благодарение на своевременната намеса на служителя на пожарната е предотвратен по-голям инцидент – евентуален взрив на газови бутилки, които товарният автомобил е транспортирал. Изказваме искрените си благодарности и ви пожелаваме да сте все така всеотдайни в работата си“ – четем в писмото.
38-годишният Д. Димитров работи в пожарната вече почти 18 години. За тези години е видял и преживял много, рискът е бил чест спътник в работата му, но е категоричен, че не би я заменил с никоя друга. И овъглен труп след ликвидиране на пожар е намирал(казва, че това не се забравя), и как гърми газова бутилка на лек автомобил е виждал, и горящи газови бутилки е носил, и над 30 души е измъкнал от катастрофирали автомобили…“Усещам голямо удовлетворение, когато успея да помогна на човек, озовал се в трудна ситуация“.
Никога няма да забрави Хитрино. Неговата смяна била дежурна, когато получили молба за помощ от колегите си от Шумен. Тръгнали веднага и били на място по-малко от час след взрива. Не бил участвал в гасенето на такъв мащабен пожар. „Всичко гореше“ – спомня си той. Смяната му работила няколко часа, после били сменени от други свои колеги от Търговище…Не отрича, че чувството за страх не му е чуждо – както и на всички хора, но трябва ли да се спасяват животи – „При мен назад няма“… Впоследствие със заповед на министъра на вътрешните работи за проявен героизъм и изключителен професионализъм при извършване на рискови аварийно-спасителни дейности за отстраняване на последиците от възникналия тежък инцидент с дерайлирал влак на 10 декември 2016 г. на гарата в с. Хитрино, област Шумен, като с риск за живота и здравето си са оказали своевременна и ефективна помощ на пострадалото население на селото, с индивидуална парична награда са наградени 13 служители на група “Пожарогасителна и спасителна дейност” в РС “ПБЗН”-Търговище. Един от тях е мл. експерт Димитър Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *