Участието на „Светкавица“ в Североизточната трета лига е под въпрос?

Има ли възможност отборът на „Светкавица“ да не стартира в Пролетния дял на първенството в Североизточната „В“ Аматьорска футболна група?  Ето какво сподели президентът на клуба Емил Янчев:

„Подготовката на отборът стартира на 14 януари, като футболистите тренират активно и бяха изиграни 5 контролни срещи. Тимът тръгва с големи амбиции, привличайки четирима най-качествени попълнения от Трета североизточна лига: Т. Тодоров- вратар /бивш шампион на България с отбора на „Литекс“/, Диян Димитров /голмайстор на лигата/ Банко Банков- защитник и Живко Герчев- полузащитник. От началото на годината до сега, към клуба няма преведен нито един лев от Общината. Подготовката и изиграните контроли съм ги спонсорирал с лични пари, а сумата възлиза на 2 500 лв. Първенството на представителния тим започва в Шумен на 24.02 в регионалното дерби срещу местния „Волов“, но в касата на клуба няма постъпил и един лев. Всичко това внася една несигурност в състезатели и ръководство. Субсидията на клуба се внася всеки месец, но до сега това не е свършено. Клубът съществува и се издържа от общинска субсидия и малка част от спонсорството за реклама на Efbet, която също минава през общинската каса. При това положение не сме в състояние да покриваме най-елементарните си разходи, като път и храна. Проблемите идват от група общински съветници, които по един или друг начин пречат клуба да работи нормално.  Това са Ивайло Първанов от партия „АБВ“, Христо Стойнев от Партия ГЕРБ и Драгомир Димов, отговарящ за спорта в общината. Под въпрос е и школата на всички формации- от най-малките деца /подготвителна група/ до юноши- старша възраст. Футболът в града ни има близо 100 годишна история, минала през всякакви трудности и перипетии. Прекратявайки участие във всякакви първенства и турнири е равносилно на престъпление. Въпросът е и този път дали ще оцелее, като се вземе разумно решение.Ще изчезне ли „Светкавица от футболната карта на България? Този път топката е в Общината и общинските съветници. Да се надяваме, че те ще я отиграят правилно.”

 Право на отговор:

Участието на „Светкавица“ в Пролетния полусезон в Североизточната трета лига е под въпрос ? Това изказване на президента на клуба г-н Е. Янчев, разбуни духовете около футболния клуб и на всички, които обичат футбола и търговищката „Светкавица“. Реакцията на засегнатите от изказването на г-н Янчев лица бе светкавична и само 8 часа по-късно те поискаха право на отговор. Ето и мнението по въпроса на Драгомир Димов, отговарящ за спорта в общината и Христо  Стойнов- общински съветник от ПП  ГЕРБ.

При разпределение на общинския бюджет за ФК „Светкавица“ бе гласувана сумата от 115 хил. лв. По време на заседанието на Общинския съвет общинският съветник Тахир Тахир от ДПС,  предложи 25 хил. лв от тях да се предоставят на ФК „Светкавица“при изпълнение на определени критерии. Предложението на г-н Тахир бе прието единодушно.Останалите 90 хил. лв. се дават, както и до сега, всеки месец на равни вноски. Допълнителните 25 хил. лева ще получат през септември месец, ако изпълнят поставените им критерии. Беше създадена работна група, в която влизаха представители от общинска администрация и представители на политическите сили представени в Общинския съвет, да реши по какви критерии ще се дадат тия 25 хил. лв. Беше ни представена от страна на клуба план програма за развитието на футбола за 2019 г.. Ние сме приели повечето от целите, които футболния клуб си е поставил, като единственото, което сме изискали повече,  е да се сформира една от липсващите възрастови групи, като взимат участие в първенството от началото на следващия сезон. От тяхна страна бе заложено класиране на мъжкия отбор между първите 6, докато  работната група заложи в критериите класиране -3-то място.В момента подобни изисквания имаме към всички клубове, които Общината финансира- участие в Държавни първенства и класиране до 10 място, като според класирането от предходната година е критерия за разпределение на финансовите средства. В момента общината разпределя 70 хил.лв. между 17 клуба и към всичките има подобни изисквания. Футболният клуб да  си направят добре сметката, да изпълнят критериите които са поставени и да си ги вземат останалите 25 хил лв.. Бюджетът на Общината бе приет на 31 януари и е нормално  плащането да се извърши след това,  както  е при всички останали спортни клубове. От ФК „Светкавица“ се иска да представи едно вътрешно разпределение на парите. И искаме още един път категорично и ясно да заявим: Никой не иска да бъде закрит ФК „Светкавица“. Чисто и просто трябва да се изпълнят определените критерии и да си получат парите, като още един път повтаряме: Клубът  има сигурни 90 хил.лева, които ще си получат, както са ги получавали и до сега. Допълнителните 25 хил. лева ще получат през септември месец, ако изпълнят поставените им критерии и цели . Така че няма никакви основания да бъдем обвинявани в какво ли не. Ние  изпълняваме взетото решение на Общинския съвет, който е избран от суверена и изпълнява неговите желания и искания. А в тях никъде не влиза закриване на ФК „Светкавица“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *