Стартира специализирана превантивна акция с основен акцент – спазване на правилата за движение по пътищата от пешеходците

Контролът ще бъде насочен към установяване на нарушения, водещи до настъпване на ПТП, извършвани както от водачите на МПС, така и от пешеходците

Във връзка със зачестилите пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци, поради неправилното им поведение на пътното платно, при пресичането на неопределените за това места или при неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби, както и с нарушенията, извършвани от водачи, водещи до настъпването на такива произшествия, в област Търговище, кaкто и в цялата страна, стартира специализирана полицейска операция. Акцията ще продължи до 15.02.2019 г.

По време на провеждането й акцентът в дейността на служителите на „Пътна полиция“ ще бъде осъществяването на активен контрол за спазване на светлинните сигнали  и за преминаването на кръстовища с пешеходни пътеки, както и за неправилното движение на пешеходци. Ако при осъшествяване на ежедневната си контролна дейност пътните полицаи констатират проблеми  по отношение състоянието на пътните настилки, на вертикалната сигнализация и маркировка, на видимостта на пешеходните пътеки, осветяването и пешеходните ограждения, своевременно ще бъдат изготвени сигнални писма до съответните компетентни органи на основание чл. 165, ал. 1, т. 3 от Закона за движението по пътищата.

Операцията е планирана и се провежда на база изготвен в сектор «Пътна полиция» на областната дирекция анализ на пешеходната аварийност в региона,  с акцент върху основните причини за ПТП с участието на пешеходци и потенциално опасните места за такива инциденти. Местата за осъществяване на контрол ще бъдат предимно в районите на потенциално опасни пешеходни пътеки и такива с интензивно пешеходно движение, както и на места, на които се наблюдава неправилно и рисково пресичане на пътните или улични платна от пешеходци. Вниманието  приоритетно ще бъде ориентирано  към нерегламентираните участъци, в които се извършва пресичане от възрастни пешеходци, придружаващи деца или в присъствието на деца.

През 2018 г. на територията на област Търговище са регистрирани 11 3тежки ПТП с участието на пешеходци. В тях са загинали са двама пешеходци, а 9 са ранени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *