„Няма по – свято от Свободата”

На 29 януари 2019 година се отбелязват 141 години от Освобождението на град Търговище. По този повод Регионален исторически музей – Търговище представя изложбата „Няма по – свято от Свободата”. Тя ще бъде открита на 28 януари /понеделник/ от 17:00 часа в Славейковото училище.

Представени са експонати от фонда на Регионален исторически музей – Търговище, свързани с Руско – турската Освободителна война 1877 – 1878 г. и Освобождението на града.

Показани са образци на руското и турско огнестрелно оръжие, както и хладно оръжие от времето на войната.

Чрез оригинални експонати са представени героите на Освобождението на града, както и реликви от старото руско военно гробище в гр. Търговище.

Интерес ще предизвика   новопостъпил експонат, свързан с опълчението – кръст от опълченски калпак.

В изложбата  своето неотменно място заема знамето на първата българска войскова част в гр. Търговище след Освобождението – Българската земска войска.

Във връзка с честванията на 141 – годишнината от Освобождението, Регионален исторически музей – Търговище обявява свободен вход на 29 януари в Славейковото училище.

На 30 януари от 14.15 часа ще се проведе и открит урок по Родолюбие  „Спомени за Освобождението на Търговище” с ученици от I СУ „ Св. Седмочисленици”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *