Областният управител връчи EUROPASS сертификати на ученици от ПГТЛП Попово

На официална церемония областният управител на Търговище г-н Митко Стайков връчи EUROPASS сертификати на ученици от Професионалната гимназия по техника и лека промишленост гр. Попово. Събитието се проведе в пресцентъра на Областна администрация. На награждаването присъстваха още началникът на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева и директорът на ПГТЛП – Попово г-жа Каролина Христова – Маркова.

            „Има много талантливи деца в област Търговище. Без Вашата подкрепа и насоки те няма да бъдат на такова високо ниво, за което Ви поздравявам. Продължавайте все така. Благодаря Ви и за доброто представяне, защото Вие сте представили блестящо не само вашето училище и град, но и областта”. С тези думи областният управител се обърна към учениците, класния им ръководител и директора. Той похвали ръководството на училището, че гимназията е една от най-добрите в областта и подготвя ученици на много добро ниво.

Губернаторът връчи EUROPASS сертификати на общо 9 ученици, които тази година успешно приключиха производствената си практика в Сицилия, Италия по проект „Практики за млади IT специалисти”, финансиран по Програма „Еразъм+” на Европейския съюз. В сертификатите са описани подробно придобитите знания, умения и компетенции, като са дадени препоръки от италианските работодатели. Младежите, които се обучават по професия „техник на компютърни системи”, специалност „Компютърна техника и технологии”, в продължение на две седмици са се обучавали в чуждестранни компании, за да се запознаят на място с практиките в управлението и организацията. С помощта на ментор те са направили няколко проекта като сайт, идеи за сайт и приложения за мобилни телефони. Освен тях в обучението по проекта са участвали още ученици от две професионални гимназии в Правец и София. Италианските работодатели обаче са останали най-впечатлени от знанията и уменията на момчетата от Попово. Самите те споделиха пред областния управител, че са имали прекрасната възможност да приложат придобитите знания в реална работна среда и според тях са натрупали успешен и полезен стаж в чужбина.

Освен сертификатите учениците получиха и предметни награди от губернатора – преносими батерии за телефон. Младежите бяха поздравени лично и от началника на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева, която им връчи поздравителни адреси, флаш памет и по един екземпляр от специализирана литература за IT специалисти. Тя от своя страна ги поздрави, пожела им да следват мечтите си и ги увери, че винаги ще бъдат подкрепяни, за да поддържат това високо ниво.

Проектът „Практики за млади IT специалисти” е ориентиран към повишаването на ключови професионални компетентности с цел предоставяне на по-добри възможности за бъдеща професионална реализация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *