Потребност от кадри в област Търговище разгледа Постоянната комисия по заетост

Днес, 19.10.2018 г., се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост в област Търговище. Срещата бе ръководена от г-н Панайот Димитров – заместник областен управител. Основен акцент на заседанието беше обсъждането на резултатите от второто анкетно проучване на работодателите от работна сила. Проучването се извърши в периода 01 август – 17 септември тази година, като в област Търговище са анкетирани общо 162 фирми. От тях 85 фирми са специално подбрана статистическа извадка с цел да се формира национална представителност на проучването.
Данните показват, че близо 80% от работодателите ще търсят нов персонал през следващите 6 месеца. Най-голям брой работни места ще се разкрият за шофьори, оператор в производството на облекло/шивач, работник в хранително-вкусовата промишленост, пътен строител, работник в растениевъдството, строител, социален асистент, озеленител и работник в животновъдството. Също така работодателите са посочили потребност от учители и педагогически персонал.
Основно се търсят кадри за постоянна заетост – това посочват близо 80% от работодателите. В близко бъдеще (след 3 години), работодателите прогнозират, че ще търсят специалисти с висше образование в следните области: Администрация, Икономика, Електротехника; както и специалисти със средно образование: Търговия на едро и дребно, Транспортни услуги, Растениевъдство и животновъдство.
Като най-необходими за настоящия и бъдещия персонал анкетираните считат знанията и уменията за самоконтрол и дисциплина, спазване на безопасните условия на труд и за работа под напрежение. Най-често работодателите търсят в персонала инициативност и предприемачество, както и умение за учене.
Резултатите от проучването ще се използват при определяне на политиката за насърчаване на заетостта и в сферата на образованието и обучението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *