Областният управител присъства на храмовия празник на църквата „Свети Иван Рилски”

Днес, 19.10.2018 г., на един от най-големите християнски празници църквата „Свети Иван Рилски” в Търговище отбеляза храмовия си празник. По този повод беше отслужена тържествена света литургия. На празника присъстваха областният управител на Търговище г-н Митко Стайков, заместник областният управител г-н Панайот Димитров и десетки граждани.
Божествената света литургия бе отслужена от протоиерей Славчо Проданов, който благослови миряните и им пожела здраве. Присъстващите запалиха свещи и се помолиха за здраве и благоденствие пред иконите. След литургията областният управител и неговият заместник спазиха църковната традиция и си взеха нафора – парченца от осветен хляб, който се нарича просфора и се вярва, че дарява със здраве.
Храмът „Свети Иван рилски” е построен през 1936 г. Той е уникален с вътрешната си украса и с неповторим дърворезбован иконостас, изработен от проф. Петър Кушлев. През седемдесетте години църквата е основно ремонтирана с дарение от Негово Високопреосвещенство Андрей, Митрополит Нюйоркски, който е епархиален прелат на Българската православна църква за САЩ, Канада и Австралия. След смъртта си през 1972 г. той е погребан в нартекса на църквата в Търговище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *