ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ

Днес, 24.07.2018г., се проведе поредното заседание на Областната епизоотична комисия в област Търговище, във връзка с влошената епизоотична обстановка по отношение на болестите Чума по дребните преживни животни и Инфлуенца (Грип) по птиците в Република България.
Областният управител г-н Митко Стайков откри заседанието, като посочи, че редовните заседания на комисията се налагат с цел недопускане разпространението на болестите на територията на област Търговище. Г-н Стайков изрично подчерта, че към днешна дата в област Търговище няма данни за разпространена зараза.
Д-р Цонева и д-р Зафиров от Областната дирекция по безопасност на храните – Търговище запознаха членовете на комисията с последните данни, а именно: 
• От началото на тази година в страната има 11 случая на болестта „Инфлуенца (Грип) по птиците“, последните от които в област Добрич. От средата на м. юли във всички птицеферми се вземат проби на всеки 21 дни;

• Огнищата на болестта „Чума по дребните преживни животни“ са в Южна България, като към момента няма разрешена ваксина, а смъртността е много висока;
• Във връзка с болестта „Африканска чума по свинете“ на границата с Румъния се извършва масова дезинфекция на превозните средства и се изземват хранителни продукти, съдържащи свинско месо от личния багаж на преминаващите.Представителите на ветеринарните власти отново предупредиха населението за важните превантивни мерки, които трябва да се спазват: собствениците на домашни птици да отглеждат птиците и да съхраняват фуража на закрито, както и да не се допуска преминаването през област Търговище и/или купуването на животни без изрядни пътни документи.
Всеки, който забележи притеснителни признаци при животните и птиците незабавно следва да сигнализира общинските ветеринарни лекари на следните телефони:

ОБЩИНА ТЪРГОВИЩЕ д-р Христов 0882569258
ОБЩИНА ПОПОВО д-р Димитров 0882569287
ОБЩИНА ОМУРТАГ д-р Куртев 0882569290
ОБЩИНА АНТОНОВО д-р Ергеледжиева 0882569277
ОБЩИНА ОПАКА д-р Генов 0882569288
ОДБХ – ТЪРГОВИЩЕ д-р Зафиров 0882569266

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *