Ученици от румънското Търговище летуват в базата в Балчик по покана на местната администрация

17 ученици от побратимената ни румънска община Търговище летуват в морската ни база в Балчик по покана на местната администрация.
Децата са на възраст от 11 до 18 години и са наследници на етнически българи от побратимения ни град, които по техни данни наброяват над 2 000 души. Някои от учениците владеят и български език.
Групата от Румъния вече е създала и приятелски контакти с 50 деца с изявени таланти от града ни, които в момента също летуват в Балчик с подкрепата на Общината.
В програмата на гостите от Румъния е включено и посещение на българския град, чиято програма се уточнява.
Ръководството на побратимения ни град Търговище пък е заявило готовност да приеме наши ученици, които през зимния сезон да почиват в планинската база на румънската община в Карпатите.
За последно подобен ученически обмен се е състоял преди повече от 30 години, смятат дългогодишни служители на администрацията.
Инициативата е част от политиката и усилията на общинското ръководство за задълбочаване на контактите и приятелството с побратимените ни градове, както и партньорство с общностите на българите зад граница, които пазят паметта за родовите си корени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *