Предлагат увеличаване капацитета на Дневния център за деца с увреждания в Търговище

От 20 на 30 места да се увеличи капацитетът на Дневния център за деца с увреждания в Търговище предлага в докладна, която внася на сесия на Общинския съвет, зам.-кметът Емине Якубова.

Предложението е на база мотивирано искане от директора на Комплекса за здравно-социални услуги, част от който е заведението. В докладната е посочено, че към настоящия момент центърът работи над определения от 20 места капацитет, като има и 4 чакащи за предоставяне на услугата. Това води до проблеми като недостиг на средства и персонал за обгрижването на всички деца. Увеличаването на капацитета ще даде възможност заведението да покрие нуждите на потребителите си и да им предостави още по-качествени социални услуги.

Дневният център работи с деца до 18 години, с различни физически и ментални увреждания, а дейността му е делегирана от държавата. За децата в заведението се грижат 7 души – детегледачка, психолог,  рехабилитатор,  специален педагог, логопед и 2 социални работници.

Общинският съвет ще се произнесе по предложението на заседанието си на 28 юни 2018 г. По процедура, след приемане на решението, то се изпраща до Регионална дирекция „Социално подпомагане“ за изготвяне на предложение до Агенцията за социално подпомагане, която следва да определи капацитета. Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила от 1 януари 2019 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *