Изтича срокът на кампаниите за чипиране на домашни кучета

Изтича и отлагателният срок (31.05.2018 г.) за местните кампании за чипиране на домашните кучета, а през юни в община Търговище предстоят масови проверки с налагане на санкции на недобросъвестните стопани.

Глобата за липса на чип на куче е  200 лв., а когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, ще  се налага имуществена санкция от 200 до 400 лв. Мерките са в изпълнение на Закона за защита на животните и този за ветеринарномедицинската дейност, както и на Общинската програма за овладяване популацията на бездомните кучета.

В Община Търговище до момента е постъпила информация само от 3 от общо 26 населени места със заявени графици за хода на изпълнение на законовите мерки за ограничаване популацията на бездомните кучета. В село Пайдушко са поставени чипове на 48 животни, в Търновца са 35, а в Кошничари – 41. Изчаква се издаването на паспорти на кучетата, за  да бъдат регистрирани в националната информационна система и тази на Общината.

В националната тази година има вписани нови 331 домашни любимци от Търговище. С тях в информационната система на Българската агенция по безопасност на храните регистрираните кучета от града и селата стават 3 082.  Половината от тях все още не са декларирани в Общината.

В регистъра на местната администрация тази година има записани нови 255 животни с узаконен статут. Така те вече са общо 1 633. Припомняме, че през 2016 г. бяха едва 300.

През 2018 г. постъпилите средства от таксата за домашни любимци в общината са 6 630 лв. През 2017 г. са 5 032 лв. Събраните суми се използват единствено за реализиране на програмата за овладяване популацията на изоставените животни. Таксите за отглеждане на куче в Търговище са символични на фона на тези в други региони. За града са 10 лв. годишно, а за селата 5 лв.

Община Търговище отново апелира всички граждани съвестно да спазват законовите изисквания за  притежание и отглеждане на кучета, тъй като бездомните животни на улицата са изоставени от стопаните си. Популацията им расте и заради масовото изхвърляне на новородени, каквито случаи този месец има десетки.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *