Девет награди за Балетна формация “Търговище” от престижен конкурс в Казанлък

Шест първи награди, две втори награди и една трета спечели Балетна формация “Търговище”,към Младежки дом-Търговище, с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева, от VIІI – ми Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци за купа “Българска роза”.

Конкурсът се проведе на 19 и 20 май в Дом на културата „Арсенал”- Казанлък. В направление „Класически балет” при индивидуалните изпълнители, в първа възрастова група бяха отличени и двете сола на състава. Йоана Антонова спечели първа награда с вариация “Със звънчета”, а Калина Стайкова се нареди на второ място с вариация “На фея нежност”.

В направление “Съвременни танци”, втора възрастова група, на Бусе Йълдъз, с танца “Сън”, бе присъдена първа награда. Бусе бе избрана да участва в галаконцерта на най-добрите сола.

През втория ден на конкурса, в направление „Класически балет”, дуети, в първа възрастова група първо място спечели танца “Кукли” на Йоана и Калина.

В направление „Класически балет”, категория   „Малка група”, в първа възрастова група бе награден с първо място танцът “Валс”, той бе представен за първи път на сцена.

 

В направление „Класически балет”, категория   „Малка група”, втора възрастова група, на трето място бе класиран новият танц на балетната формация “Лирични копнежи”.

 

В направление „Класически балет”, при формациите, танцът “Полонез” на балетната формация също бе класиран на първо място.

 

При Характерните танци, формации, съставът спечели първа награда с танца “Берьозка” във втора възрастова група и втора награда за танца “Тарантела” в първа възрастова група.

Конкурсът за Купа „Българска роза” е единственият танцов конкурс в националния календар за изяви по интереси  на Министерството на образованието и науката. За първа година е включен  в  Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби за общински и държавни училища. Той  е част от празничната програма на ежегодния Празник на розата, с който Казанлък се гордее и който е посветен на маслодайната роза и тракийската култура.

В осмото издание на конкурса участваха 45 състава от 18 области на страната. Те изпълниха общо 265 танца в трите направления за двата дни. На 19 май се състезаваха 139 солови изпълнения – 60 в направление класика, 35 в характерно и 44 в съвременно, а на 20 май – 126  танца на дуети, малки групи и формации  – 41 в направлние класика, 5 етно танца, 36 характерни и 43 съвременни изпълнения.

Членовете на журито бяха Антоанета  Алексиева – примабалерина на Националния музикален театър „Стефан Македонски”  – София, Станко Танев – солист към Държавната опера гр.Стара Загора и председателя на журито – Светлин  Ивелинов – хореограф и главен балетмайстор на Национален музикален театър  „Стефан Македонски”  гр. София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *