„Вега” безспорен фаворит в националния конкурс „Танцуващи сърца”-Варна

Пълен триумф отбеляза балет „Вега”  във втория Национален конкурс „Танцуващи сърца”, който се състоя в Grand Mall Варна.

108 формации излязоха на сцената по време на танцовата надпревара, организирана от Grand Mall, Народно читалище „Христо Ботев – 1928“ и Агенция Бинев. Председател на журито бе доц. Бисер Деянов – премиер солист на Националния балет, лауреат от Международния балетен конкурс Варна и уважаван балетен педагог. Представянето на съставите оценяваха още Кремена Шопова – хореограф и председател на Българската федерация по спортни танци и Милена Тодорова – балерина от Националния балет и преподавател по класически танц.
Балет „Вега”, към Младежки дом-Търговище, с гл. художествен ръководител Марианна Савова и помощник ръководител Милена Иванова спечели призови места във всички категории и възрастови групи, където се представи.

В първа възрастова група, категория „Съвременни танци”, с първа награда бе отличен новият танц на малките балерини от „Вега” – „Заешки истории”.

Във втора възрастова група, категория „Съвременни танци”, участваха две възрастови групи на „Вега”. По-малките представиха новия танц „Брилянтин”, а по-големите възстановения „Африканска симфония”, на хореографа Найден Шулеков. И двата танца впечатлиха журито. Първата награда бе присъдена беапелационно на „Африканска симфония”, танц който се отличи с въздействие, мащабност и атрактивност. Танцът „Брилянтин”, който бе показан за първи път на сцена, създаде много настроение и получи заслужени аплодисменти от публиката. Той бе класиран на второ място след „Африканска семфония”.

В трета възрастова група, категория „Съвременни танци”, балетът се представи с два танца – „Орисия” и съвсем новия „Към светлината”. Оценката на журито донесе отново първа награда на състава.

В „Характерни танци”, балет „Вега” участва само в трета възрастова група и спечели първа награда за „Руско-цигански танц”.

Марианна Савова получи награда за хореография на танците „Орисия” и „Заешки истории”.

Марианна Савова:

“Щастливи и удовлетворени сме от представянето си в „Танцуващи сърца” 2018. Може би най-развълнувани са най-малките. Участието в подобни конкурси е важно, защото те са сцена, където децата могат да изявят своя талант, да се сравнят с техни връстници от други градове, да получат насоки за бъдеща работа, да открият нови възможности за развитие. Две от децата, участвали в танца „Брилянтин”, получиха покана от членовете на журито за обучение в хореографското училище в София. Всички групи на „Вега” бяха избрани да участват в галаконцерта на най-добрите състави. Високата оценка на всички наши танци и в трите възрастови групи на жури от такова ниво, на колеги и организатори осмисля труда, който полагаме в залата и ни мотивира. Благодаря на родителите и на всички, които ни оказаха подкрепа в подготовката! Надявам се скоро да представим новия си репертоар и на търговищка сцена.”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *