„Вълшебната завеса” с нов химн

На 14 май пред Драматичния театър започна деветнайстото издание на Международния фестивал на спектакли за деца “Вълшебната завеса”.

За първи път прозвуча новият химн на фестивала, написан от композитора Андрей Дреников. Участниците спонтанно подеха неговия припев:

“Вдигни Вълшебната завеса!

Ще бъда принц, а ти принцеса.

Очаква празничната зала

магията на фестивала.“

Премиерният спектакъл “Необикновеният рожден ден или пакости край тортата…” от Елена Пап и Пламен Георгиев е създаден специално за фестивала и даде началото на седмицата, в която Търговище се превръща в град на възможностите и вълшебствата. Изпълнението на актьорите от театър “Жар” зареди детската публика с положителни емоции и очакване за незабравими театрални преживявания.

След приключението на площада децата шумно се отправиха към салона на театъра, нетърпеливи за представянето на Градския театър, Вировитица, Хърватия и театър “Задар” на интерпретацията на “Кащанка” от А. П. Чехов с реж. Вьера Видов. Историята за обикновеното, но безкрайно миловидно и любвевилно кученце прдизвика искрените реакции на детската аудитория. Те бяха въвлечени от актьорския ансамбъл в болезненено деликатното и пречистващо светоусещане на големия руски писател. Трупата, която е селектирана за участие в тазгодишното издание на престижната организация ASSITEJ (Международна асоциация на театър за деца и юноши), продължава своя световен гастрол.

Безспорно “Пинокио” на Драматично-куклен театър “Иван Димов” – Хасково от Карло Колоди и неговата история за малкото, симпатично и пакостливо момченце с растящ нос при всяка лъжа впечатли децата с прочита на Леонард Капон, който е избрал да разкаже традиционната приказка съвременно, с много чувство за хумор, което привлече вниманието на децата и от история с познат сюжет се превърна в незабравимо приключение. След представлението децата побързаха да стъпят на сцената, да се запознаят с героите и да запаметят преживяването със снимки.

Вчерашният ден приключи със спектакъла “Сън” на Драматичен театър “Стоян Бъчваров” – Варна, ТМПЦ от Магда Борисова с реж. Стоян Радев Ге. К., който потопи малките зрители във вълшебния свят на сънищата, в които можем да полетим, да постигнем невъзможното или да преодолеем своите кошмари. Една незабравима среща с Феи, Вълшебник, Куче и митични същества, които съпроводиха малкия Тони през неговите страхове до осъществяването на мечтите му да се докосне до щастието. Настроението за празничност продължи през целия ден.

Тинка Николова

Театровед и член на жури

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *