Започва подаването на документи за прием на ученици в първи клас

От 2 май 2018 г., започва подаването на документи за прием на ученици в първи клас. Кандидатстването е до 29 май, включително.

Съгласно действащата Система за прием на ученици в първи клас, заявленията се подават на хартиен носител или на електронната поща на избраното/избраните училища. При кандидатстването трябва да се има предвид, че за всяко от учебните заведения е определен прилежащ район, който обхваща съответната територия от града. Основен критерий при класирането на децата е близостта на училището до настоящия или постоянния адрес. Това не ограничава родителите, които могат да подадат документи за до 3 учебни заведения, като посочат по-благоприятния си адрес, ако има разминаване между постоянния и настоящия. Ако децата кандидатстват за прием в училище извън района на най-близкото училище, то в  тези случаи те ще заемат свободните места, останали след класиране на децата, живеещи в района му. Във всяко от училищата има комисии, които могат да дадат изчерпателна информация, свързана с кандидатстването.

Училищата в град Търговище са заявили 17 паралелки за прием в първи клас, които са достатъчни да обхванат всички деца, навършващи 7-годишна възраст през 2018 г. 350 е броят на първокласниците през настоящата учебна година в рамките на града. По данни на детските градини броят на децата, които трябва да преминат в първи клас е 353 в града и 100 в селата. Поради динамичността на миграционните процеси е трудно да се предвиди броят на първолаците през идната 2018/2019 учебна година.

Резултатите от първото класиране на учениците ще бъдат обявени на 31 май на интернет страниците и информационните табла на училищата. Записването на приетите първокласници ще се извършва от  6 до 7 юни в избраното училище. След тези дати ще бъдат обявени останалите свободни места за второ, а по-късно и за трето класиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *