БОЙКО БОРИСОВ, КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ И ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ ПОСЕТИХА ВОЕННИЯ ЗАВОД В ТЪРГОВИЩЕ

Премиерът Бойко Борисов бе на работно посещение в Търговище. Заедно с вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев посетиха военноремонтния завод „ТЕРЕМ-Хан Крум”, където съобщиха пред медиите, че имат амбиция проектът за модернизиране на машините за Сухопътни войски да бъде реализиран в българските предприятия. По думите на Борисов, в този процес ще бъдат ангажирани български учени, инженери, механици, а отпуснатите средства ще останат в България, което ще спомогне за развитието на научния потенциал и повишаването на жизнения стандарт.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че в момента тече междуведомственото съгласуване на проектите за инвестиционни разходи за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски и на нов боен самолет. А внасянето им за разглеждане в Министерски съвет се очаква да бъде на 9 май.

„Проектът за бойните машини е разработен за времеви интервал от 12 години и е на стойност 1,22 млрд. лв. без ДДС. Той предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава”, каза Каракачанов.

„Най-лесно е да се купува, да се харчат парите на данъкоплатците.Ако този индустриален и научен потенциал, който имаме в България бъде развит, той ще може в последствие да търси и други клиенти”, коментира в Търговище Томислав Дончев.

Вторият инвестиционен проект предвижда закупуването на 16 самолета на два етапа. През първия етап /с финансова рамка 1,5 млрд. лв. без ДДС/ ще бъдат придобити не по-малко от осем самолета, ще се осигурят средства за наземно обслужване, обучение на състава, първоначална интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

„Идеята е сглобяването по всички тези проекти за новите бронирани машини, както и ремонтът и модернизацията на съществуващата техника, да се извършва единствено в България. Една част ще бъде правена в Търговище, друга във Велико Търново и т.н. Това ще осигури работа за завода поне за две години напред”, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„Искам да поздравя работниците в „ТЕРЕМ-Хан Крум” – Търговище. Изключително запазен потенциал на механиците, базата също е в прилично състояние, а след ремонт може да стане много модерен и добър завод”, каза още Бойко Борисов.

В края на визитата си в Търговище министър-председателят получи като подарък от директора на завода макет на танк. Припомняме, че към момента по-малко от 300 души работят в „ТЕРЕМ-Хан Крум” – Търговище.

Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *