8 двойки са одобрени за финансиране от Общинския фонд за подпомагане на лица с репродуктивни проблеми

8 двойки са одобрени за финансиране след първия за годината прием на заявления за подпомагане на лица с репродуктивни проблеми в община Търговище. Всяка от двойките ще получи до 2 500 лв. за изследвания и инвитро процедури.

Актуалната справка показва, че чрез съдействието на фонда, от създаването му през 2012 г., вече са родени 8 деца. Последните данни са за родено през август миналата година момиченце, но информацията се подава в Общината по-късно. В някои случай родителите съобщават и с години по-късно за щастливото събитие, случило се и чрез съдействието на Общинския фонд. 

Вторият прием на документи за тази година ще бъде обявен през месец септември. Съгласно Правилника, който урежда условията за одобряването на кандидатите, те трябва да са български граждани, притежаващи постоянен и настоящ адрес на територията на община Търговище през последните три години, да нямат задължения към държавата и местната хазна, да са здравноосигурени, без прекъснати здравноосигурителни права, да не са осъждани за престъпления от общ характер и поставени под запрещение, както и да е налице доказан стерилитет, лечим единствено с методите на асистираната репродукция.

Годишният бюджет на Общинския фонд в Търговище за подпомагане на лица с репродуктивни проблеми е 30 000 лв. Ако кандидатите са повече от предвидените средства, с предимство са тези, които не са ползвали държавно подпомагане и до момента не са вземали пари от Общинския фонд.

През 2017 г. са подпомогнати 9 семейства или лица, живеещи на семейни начала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *