Д-р Дарин Димитров: „Сътрудничеството ни с гр. Хъби е едно добро бъдеще за Търговище”

Кметът на Община Търговище д-р Дарин Димитров и председателят на Общински съвет инж.Хатидже Алиева разказаха за визитата си в град Хъби, Китай, където бяха на едноседмично посещение.

Първото, което градоначалникът сподели пред журналистите, бе подписването на предварителен протокол за сътрудничество с град Хъби. В протокола двете страни дават съгласието си да полагат съвместни усилия в насърчаването и подкрепата на търговския обмен, участвайки активно в различни търговски дейности, провеждани в съответния град. А окончателният протокол за партньорство се очаква да бъде подписан през месец юни, когато в Търговище ще бъде посрещната делегация от китайския град.

Д-р Димитров каза още, че това, което са постигнали е в резултат на 6-месечна работа, а китайските ръководители, с които се срещнали там ги посрещнали с голямо уважение.

„Едно от нещата, по които си приличаме с град Хъби са четирите годишни сезона, които имаме, а това, което тях ги впечатли и предизвика интерес е нашата минерална вода. Сътрудничеството ни с гр. Хъби е едно добро бъдеще за Търговище”, разказа още градоначалникът.

По думите му, ръководството на Хъби проявило интерес и към заводите в нашия град, земеделската продукция, както и към културното наследство.

„Промишлената зона в гр. Хъби е една от най-развитите в Китай. Имаме голяма надежда да осъществим китайски инвестиции в Търговище”, заяви кметът д-р Димитров.

За самия китайски град и местата, които са посетили там, сподели впечатленията си председателят на Общински съвет инж. Хатидже Алиева.

„Град Хъби има дълга история, богата култура и природни ресурси, а в земеделието се слави като житницата на Китай. Системата от автомагистрали, която е силно развита в самата провинция, ми направи голямо впечатление”, разказа Хатидже Алиева.

В търговищката делегация участвали още зам.-кметът Валентин Велчев, административният секретар на общината Христалина Халачева и Полина Василева, експерт по международно сътрудничество.

Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *