За втора поредна година Община Търговище е на 6 позиция в рейтинга за прозрачност

За втора поредна година Община Търговище е класирана на 6 позиция от общо 265 в рейтинга за прозрачност на общините в България. Това показва проучване на Програма Достъп до Информация за 2018 г.

11 e позицията ни в общия рейтинг, който обхваща 567 администрации на централно, териториално и местно ниво. Това е скок с 2 места напред в сравнение с 2017 г., когато Общината ни е била на 13 място. Община Търговище е и с най-добри резултати сред всички органи на местната власт и държавни структури в областта.

Проучването е проследило наличието на задължителните по Закона за достъп до информация документи на уебстраниците на институциите, както и наличието на сведения за бюджетната и финансова прозрачност. Оценяването е на база натрупани точки по 108 индикатора. Местната администрация е събрала общо 84,2 от максималния брой от 100 точки.

Сред възможностите за подобряване на общинския уебсайт е създаването на текстова версия на страницата и адаптирането й за лица със зрителни увреждания. Липсващ елемент в общинския уебсайт е и обща електронна форма за подаване на заявленията по електронен път.

Пълните резултати от проучването са публикувани на уебсайта на Програма Достъп до Информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *