XIX-ТОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА СПЕКТАКЛИ ЗА ДЕЦА “ВЪЛШЕБНАТА ЗАВЕСА”-ТЪРГОВИЩЕ 2018 СТАРТИРА НА 14 МАЙ

От 13 до 19 Май 2018г., за XIX-ти пореден път в гр. Търговище ще се проведе Международния фестивал на спектакли за деца “Вълшебната Завеса”. Проявата е ежегодна и съвпада с дните на традиционния Търговищки панаир.
Драматичен театър Търговище е член на ASSITEJ International – Световната организация на спектакли за деца и юноши.
Тази година през театралните салони и всички съпътстващи прояви ще преминат между 5 и 6 хилядна публика. Част от фестивалните спектакли правят изнесени представления в общ.Плевен ,общ.Разград , общ. Шумен,което разширява територията на събитието.
През годините фестивалът се утвърди като място за среща на професионалните, държавни и частни театри, създали спектакли за деца. Във фестивалните дни малките зрители участват и в два конкурса – за рисунка и за артистичен талант, в образователни работни ателиета и хепънинг, който развиват у тях определени артистични умения.
През тази година селектираните за участие състави са 13 български и 5 от чужбина.Селекцията се направи от Богдана Костуркова специалист- театровед, която подбра най-добрите заглавия от репертоарния афиш на държавните и частни театри, създали постановки за деца през последната календарна година.
За участие от чужбина очакваме :Театър от Вировица ,Хърватия ,Театър от Ливорно ,Италия ,Народен театър „Джордан Х.К.Цинот „от Велес,Македония ,Продуцентска компания „Терикон“,проект „Малък театър“ от Москва,Русия.
Техният избор е направен след подбора им на база участия и получени награди в други сродни международни фестивали.
Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерство на културата и Община Търговище. Като партньори ежегодно се присъединяват и съседните общини Попово, Омуртаг, Антоново, Опака и градовете Левски и Кнежа , което разширява географията на фестивала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *