Полицейски служители разговаряха с пенсионери как да се предпазят от телефонните измамници

 

Срещата в клуба на пенсионера „Стефан Караджа“ в гр. Търговище е част от осъществяваната в дирекцията активна превантивна кампания срещу телефонните измами

Над 25 мъже и жени от третата възраст посрещнаха с радост и видим интерес посрещнаха гостуването в пенсионерския клуб на служителите на РУ-Търговище гл. инсп. Тошко Костадинов, началник на сектор „Охранителна полиция“ в управлението, и полицейският инспектор на района(четвърти микрорайон в гр. Търговище) Митко Петров.Обяснима бе чувствителността на хората към извършваните в страната, и в частност – в нашата област телефонни измами, тъй като в голямата си част потърпевши от тях са именно възрастни граждани. Хората биват въвеждани в заблуждение чрез обаждане на стационарните им телефони, а най-често прилаганият напоследък сценарий е за необходимост да окажат съдействие на органите на реда, които провеждали операция по задържането на телефонни измамници – така започна изложението си инсп. Митко Петров. Той обясни на събеседниците си, че извършителите обикновено са много добри психолози и умело манипулират изпадналите в стрес след получаване на подобно обаждане възрастни хора. За пореден път пред аудиторията бе подчертано, че не съществува практика нито полицията, нито която и да е друга институция, да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Получат ли телефонно обаждане от непознато лице с искане на пари под различни предлози, хората трябва да бъдат наясно, че става дума за телефонна измама.

Как трябва да  се действа, ако им се обадят по телефона с подобно искане, кои са други често използвани от извършителите на измами престъпни схеми – това бяха друга част от дискутираните на срещата въпроси. Полицейските служители апелираха възрастните граждани да проявяват повишена бдителност и когато получат оферти от различни „майстори“, извършващи ремонтни дейности/подмяна на улуци, дограми и направа на изолация/, и да се въздържат да подписват договори с тях, без да имат необходимата информация за клаузите им. Защото, предоверявайки им се, те биха могли да пострадат от недобросъвестни по отношение на цената на услугата и качеството на вложените материали хора.

Беседите с възрастните хора в пенсионерските клубове в област Търговище са част от осъществяваната в ОД МВР-Търговище и в районните управления в състава й постоянна информационно-разяснителна кампания за превенция на телефонните измами. Темата за това как да не допуснат да бъдат въведени в заблуждение по телефона е една от основните и при посещенията на полицейските и младши полицейски инспектори в домовете на самотно живеещите предимно в по-малките и отдалечени населени места възрастни хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *