ТЪРГОВИЩЕ В МОИТЕ МИСЛИ, В МОИТЕ ПЛАНОВЕ…

Янко Николаев работи и живее в Търговище. Той е на 21 години и се съгласи да даде отговор на няколко въпроса. Ето какво ни каза той:

-Какво те задържа в малкия град?

-Основното, което ни задържа, предполагам е, че целият ни съзнателен живот до момента е преминал точно в този малък град. Най-приятните детски спомени, всички онези неща, които ни карат да се почувстваме по-добре и дори да се засмеем, когато не ни е до това. Разбира се и всички разочарования и провали, които, от своя страна, са се превърнали в уроци.

-Разбирам, че най-голямата ценност за тебе е семейството…

-Най-силната връзка, в личен план, бих могъл да кажа, че за мен е СЕМЕЙСТВОТО, всички други неща ги има навсякъде, в изобилие, а семейството… то е само ЕДНО!

-А какво би те накарало да заминеш?

-Може би бих заминал в големия град, заради нещата които тук са в застой – култура, изкуство, спорт – тук просто нищо не се случва. Не бих заминал в търсене на работа, защото смятам, че всеки който може да успее, ще успее независимо от мястото. Но това което големият град не може да предложи е спокойствието!

 

Велислав Пенчев е на 19 години и е студент в Медицинския университет в град Варна. С него проведохме разговор за връзката на младите с Търговище.

– Как чувстваш връзката си с родния град?

– За мен Търговище е еквивалентът на домашната атмосфера.Тук е мястото, където съм израстнал и бидейки в друг град, в момента като студент, ми липсва точно усещането за уют и топлота, което Търговище ми носи.От всичко най-много ми липсва семейството и приятелите, които олицетворяват всичко, което представлява този град за мен.

– Виждаш ли се в Търговище вече като установил се специалист?

– Като човек, който иска да се занимава с медицина не смятам, че тук мога да получа възможност за професионално развитие и успешна кариера. Мисля, че има много по-развити градове в страната, които подкрепят младите специалисти в България.

– С какво градът ни би станал по-привлекателен за младите?

– Определено инвестирането в младежта и гласуване доверие на новото поколение би отворило неминуемо голям брой възможности за развитие. Това несъмнено би привлякло вниманието на младите, които напускат малкия град именно поради липса на просперитет и реализация. Насърчаването и подпомагането им било то в културен, кариерен или развлекателен аспект ще прикове интереса на младежта и несъмнено ще промени тяхното скептично мнение и предразсъдъци, касаещи малкият град.

Анастасия Иванова, стажант-репортер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *