ПОРЕДНАТА ИЗЦЕПКА НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

Посещението на руския и московски патриарх Кирил в България по случай 140-годишнината от Освобождението на страната ни от османско владичество бе посрещнато с оправдан интерес от цялата общественост. Той взе подобаващо участие в служенията в гр.Шипка и на връх Шипка заедно с българския патриарх Неофит, а преди да отпътува за Москва се срещна и с министър – председателя Бойко Борисов и президента на страната Румен Радев.

По време на срещата с нашия държавен глава руският патриарх си позволи доста назидателен език по повод оценките на Румен Радев за ролята на финландските, румънските, полските, украинските и литовските военни части в освобождението на България. С една реч: патриарх Кирил сметна, че нашият президент подценява главното участие и решителната роля на руската армия за победата във войната с Турция. Тъй като не бе оповестена стенограма за срещата и какъв е бил отговорът на Румен Радев на острото изказване на главата на Руската православна църква, в публичното и медийно пространство се появиха различни тълкования и коментари.

Особено неглижирано бе изявлението на вицепремиера на страната Валери Симеонов. Той нарече руския патриарх с най-обидни думи, посочи факти, които го дискредитират не само у нас, а и в цяла Русия. Не случайно веднага в Народното събрание и в медиите се появиха настоятелни мнения Валери Симеонов да подаде оставка, защото срами правителството и България пред Русия и православната църква.

Подобна поредна изцепка на Валери Симеонов не е изненада. Преди година той изрита и изхвърли от границата българската туркиня дошла да упражни своя глас в парламентарните избори. В други негови изявления насаждаше омраза към ДПС, бежанците и емигрантите дошли в България и т.н. Безспорно с това си поведение той не само срами себе си като политик, но сериозно излага правителството и неговата политика в различни области на живота и международните отношения.

Това, че руският патриарх Кирил превиши своите правомощия спрямо нашия държавен глава, е безспорен факт. Но отговорът за това му поведение трябваше да дойде от президента и външното министерство, а не от Валери Симеонов с неговия вулгарен език.

РАДОСЛАВ ЧЕРКЕЗОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *