БСП С ПОДПИСКА СРЕЩУ СДЕЛКАТА ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ЧЕЗ

По време на организирана пресконференция с медиите, народният представител за търговищки регион проф. Светла Бъчварова заяви, че от БСП стартират подписка за отмяна на сделката за придобиване на ЧЕЗ. Заедно с общинския ръководител на БСП – Търговище д-р Светослав Стефанов и общинския съветник Илия Илиев, коментираха най-актуалната тема в страната.

„БСП започна национална кампания за събиране на подписи за разваляне на сделката. Това е една от възможностите държавата да си дойде на мястото и да се заеме с въпроса за електроразпределителните дружества, защото сделката е лоша и в голяма степен корупционна”, каза в Търговище проф. Бъчварова.

Тя добави още, че причината за това твърдение от тяхна страна е „фактът, че източниците на финансиране не са ясни”.

„С тази подписка искаме да покажем, че не само БСП, а хората, които живеят в България, са заинтересовани да има прозрачност и ред в електроразпределителните дружества.Държавата трябва да има ангажимент и участие при реализирането на такива сделки, да постави твърдо интересите на гражданите пред тези на бизнеса. Ние считаме, че има хаос в решенията, които се вземат, че има хаос в предложенията, които се правят по отношение на законодателството”, категорична бе проф. Светла Бъчварова.

Втората тема, която народният представител засегна, касае промяната в Закона за селскостопанска академия, по нейно предложение. Законът бе гласуван на второ четене и подкрепен от ГЕРБ, а от настъпилите промени следва преобразуване на Опитната станция по земеделие – Търговище в Център за научно обслужване, който вече има статут на научен институт.

„Има потенциал Търговище да се превърне в научна общност, която да даде перспективи за развитие на региона, а аз съм убедена, че потенциалът на търговищкото земеделие е голям”, каза народният представител.

Предприятието и научният център ще получават достатъчно субсидии от Академията, за да осъществяват научноизследователска и експериментална дейност.

В заключение проф. Бъчварова направи кратък отчет за дейността си в Парламента.  Пред журналистите тя сподели, че в последната една година има 48 задени въпроса, 3 питания, участие в комисията по бюджет и финанси в НС, 32 изказвания в пленарна зала, свързани с въпроси по различни законопроекти и др.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *