ПОЕТИЧНИ АКВАРЕЛИ НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО

Творби на европейско ниво показаха в Художествена галерия „Никола Маринов” – Търговище. Експозицията бе озаглавена „Никола Маринов сред своите последователи” и представи разнообразни картини както на великия художник, така и на негови ученици и последователи.

В присъствието на областния управител Митко Стайков, градоначалника д-р Дарин Димитров, заместниците му Емине Якубова, Рая Матева и инж. Митко Панайотов, секретаря Христалина Халачева и др. гости, директорът на ХГ „Никола Маринов” Цончо Денев сподели за културната значимост на творбите и специалния начин, по който се съхраняват и опазват.

„В обявената година на културно наследство решихме да покажем една малка част от великолепната колекция акварели, която е на европейско ниво и събирана в продължение на повече от 40 години. Нека нашите съграждани да знаят и да се гордеят с наследството, което художниците са ни оставили”, каза Цончо Денев по време на официалното откриване.

Той представи и творбите на Дечко Узунов, Светлин Русев, Александър Поплилов, Найден Петков, Васил Вълев, Георги Божинов – Слона, Димитър Киров, Георги Баев, Ненко Токмакчиев, Цанко Панов и др., включени в изложбата.

„Никола Маринов е един от художниците с най-нежни и поетични акварели. Ако се вгледате внимателно във всяка една от работите му, ще видите с каква нежна тоналност и нюанси блика поезията на живописта”, отбеляза още директорът на ХГ.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *