“УЧИТЕЛИТЕ СА НАЙ-ВАЖНИЯТ ФАКТОР В ОБРАЗОВАНИЕТО”

„Най-важният фактор в системата на образованието са учителите”. Това заяви в Търговище министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той бе на работно посещение в града ни, където се срещна с директори на училища от региона. По думите на министъра, срещата е била ползотворна, а разискваните теми – най-актуалните въпроси в сферата на образованието.

„Говорихме както за предучилищното образование, така и за началното, гимназиалното и професионалното. Бяха повдигнати въпроси, свързани с организацията на работа, с финансирането, с транспорта, с храненето, с целодневната организация, с дейностите по интереси и допълнителното обучение за преодоляване на образователни трудности, за учебния план”, каза по време на пресконференцията с журналисти министър Вълчев.

Той добави още, че са коментирали текущите задачи, представени от министерството като политика, а също така и по отношение на обхващането и задържането на децата в училище, финансирането на системата, обезпечаването на сектора с педагогически специалисти и промените, които се правят във финансово-разпределителния модел.

„Освен поставените общи проблеми, които важат за цялата страна, в Търговище бе повдигнат въпроса за увеличаване на средствата за профил „Изкуства”, този за стипендиите на учениците и за помощния персонал в детските градини”, сподели сред срещата с директорите от региона министърът на образованието.

Той каза още, че всяка година се отделят средства за финансиране на различни политики за подобряване на образователната среда, като подчерта, че за тази приоритет са повечето психолози и педагогически специалисти, както и малките детски градини и училища.

„Винаги сме срещали разбиране от страна на образователното министерство.Това за нас е изключително важно, за което благодарим”, каза областният управител на Търговище Митко Стайков в края на пресконференцията с министъра.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *