“Всичко, от което се нуждаем е място, от което духът ни да полети”

Художникът и режисьор Теодор Ушев вече е познат и на България и на света с номинацията си за „Оскар” на анимационния филм „Сляпата Вайша” по разказа на Г.Господинов. От известно време, българинът, който живее и твори в Канада е в София, където сътвори и подготви изложба – инсталация „Като в тъмно огледало”. Изложбата вече е открита на 20 февруари и може да бъде видяна в Софийска градска художествена галерия до 11 март. „Реалността е тъмна, но има светлинка, която да ни отведе към доброто и зрителят да излезе от залата по-добър”, това е посланието на автора.

„Виждам в държавата ни необяснима агресия и тя идва отвсякъде – и от политическата класа, и от тези, които й се противопоставят, а България е едно чудесно място за живеене. Хаосът и арогантността ме вдъхновяват да реагирам, защото в момент на криза, хората на изкуството трябва да казват нещата ясно и гласно”, това пък е мотивът му.

Посланията са закодирани в текстове – метафори – 10 000 фигурки са обединени в безкраен анимационен филм, който се проектира през цялото време. Художникът е заимствал конструкцията на храмовете с три основни пространства – притвор, наос и олтар. Идеята е инсталацията да бъде място, където всеки сам остава със себе си, с внушенията си, с надеждите и греховете си като в църква. Всеки да види история, която да го накара да се замисли за лицемерието около нас. А в изповедалнята зрителят влиза със специална каска, която го „гмурва” в миксирана реалност – дигитални 3D картини и образи. Това е съвсем нов софтуер, дори още го няма на пазара – пояснява Ушев.

Целта на инсталацията е да предизвика катарзис – да се замислим какво ни липсва на нас българите – тук и сега, за да имаме вяра и да намерим начин да изплуваме.”Няма една истина”, „Всичко, от което се нуждаете е място, от което духът ви да полети”, „Да обичаме, да не сме агресивни – колкото и да е тъмно, винаги има надежда за светлина” – това са само част от посланията, изписани по арт-обектите. Но за да прочете мъдрите думи, които са препратки от свещените текстове на „Еклесиаст”, зрителят трябва да ги открие с фенерче от ултравиолетова светлина.

Звучат гласовете на най-влиятелните наши и световни политици. Теодор Ушев за пръв път показва у нас творби, различни от киното – видеоапарат, рисунки върху спасителни термични одеала, видеоинсталация с миксирана реалност, която всеки ден може да е различна.

Теодор Ушев използва своя талант и умения, за да се обърне и към хората, които са се капсулирали в своя страх и не вярват, че могат нещо да променят, и към мислещите, които гледат към бъдещето, и към ретроградните, които не желаят промени. Това е неговият начин да ни повлияе и той го прави с човешка искреност и надежда за добро.

НИНА АНДРЕЕВА
Снимка: Ладислав Цветков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *