418 000 лева е годишната субсидия за читалищата в община Търговище

418 000 лева е годишната субсидия от държавния бюджет за дейността и издръжката на 38-те читалища в община Търговище през 2018 г. Разпределението на средствата ще бъде съобщено на 23 февруари, петък, на среща между ръководството на Общината и председателите на читалищата.

Сумата за всяко от тях се определя от комисия, назначена от кмета на община Търговище. Разпределението е съобразено с нивото на организационен и творчески живот на отделните читалища и с представените програми за работа през 2018 година. Според тях се определя и коефициентът, който формира субсидията. Тя се разходва за трудови възнаграждения на читалищните дейци, инициативи и издръжка.

През 2018 г. Община Търговище е предвидила и 30 000 лева за дофинансиране. По 10 000 лева за текущи ремонтни дейности ще бъдат предоставени на читалищата в селата Съединение, Въбел и Драгановец.

За годишната среща на читалищните дейци на 1 ноември са заделени 3 000 лева. 1 000 лева от общинския бюджет пък са разчетени за обучение на читалищни секретари. 4 000 лева осигурява местната администрация за транспорт при участие в престижен национален събор или друг авторитетен форум.

Читалищната дейност на територията на община Търговище е изключително богата и с голяма принос за обогатяването на културната, социалната и образователната среда в населените места. Някои от най-популярните събития, които събират участници от цялата страна, са  тракийският фолклорен събор „Фисекът пее“ в с. Буховци, и фестивалът за народно творчество „Сребърни пафти“ в с. Острец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *