ФРИЗЬОР, ПРИЛОЖЕН ПРОГРАМИСТ, МОДЕЛИЕР – НОВИТЕ ПРОФЕСИИ?!

Областният управител г-н Митко Стайков ръководи заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Търговище. В началото на заседанието членовете на Комисията бяха информирани за хода на проучването на потребностите на работодателите от работна сила. От анкетата, разпространена през м. декември от Областната управа се разбира, че бизнесът търси фадромисти, заварчици, счетоводители, готвачи, стругари, фрезисти, машинни инженери, шлосери, тапицери, машинни оператори, експерти външна търговия, снабдители, мотокаристи, дърводелци, общи работници, механизатори и др. Повечето фирми са готови да предоставят условия за учебна практика на ученици и студенти.
От този месец и Агенцията по заетостта стартира на своята електронна страница подобно проучване, като анкетата е отворена за попълване до 28.02.2018г. Бюрата по труда в област Търговище са изпратили анкети на близо 600 фирми от региона, от които очакват обратна връзка. Потребностите на работодателите ще се проучват два пъти в годината – през февруари и през август.

Като втора точка от дневния ред, на заседанието се предостави информация за реализирания държавен план-прием през учебната 2017/2018г. Изводите са, че в Общообразователните училища от областта от планираните 19 профилирани паралелки са реализирани 15 след седми клас, а след осми клас всички планирани 9 паралелки са реализирани. В професионалните училища от общо 24 са реализирани 21 паралелки.
На заседанието се обсъди и съгласува предложението на РУО-Търговище за държавен план-прием през учебната 2018/2019 г. Част от специалностите, към които има интерес от страна на учениците и които ще бъдат включени в новия план-прием са „Фризьор“, „Приложен програмист“ и „Системно програмиране“.
Професионалната гимназия по техника и лека промишленост в гр. Попово предлага за учебната 2018/2019 г. една паралелка в дуална форма на обучение (обучение чрез работа) по професията „Моделиер – технолог на облекло“ съвместно с „Родина Попово” ООД.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *