Търговище в моите мисли, в моите планове

С три въпроса към двама студенти, излезли от града ни

Габриела Терзиева, 19г., студентка в Художествената академия, София

-Защо оставането в Търговище не се разглежда от младите като перспективен вариант в повечето случаи?

-Няма никакви университети, нито филиали на такива, затова не е възможно оставане на този етап.

-Има ли нещо, което би те върнало тук?

-По принцип – не. Нямам причина да се връщам. Нищо не ме привлича тук. Дори и да се върна за даден период от време, това ще е по-скоро от някакви сантиментални усещания. Защото в нашия роден край българското население видимо намалява. Не искам да съм предателят, който се крие от проблема в големия град. Да, бих се върнала, за да продължа Българското!

-Какво, според теб, му липсва на нашият град?

-Този въпрос е сложен… На града му трябва малко повече «внимание и гражданско самосъзнание». Реално няма нищо непоправимо – по-наситен културен живот, например, ще даде положително отражение доста бързо. Хората имат нужда от това. Когато споменах гражданското самосъзнание имах предвид, че населението трябва да започне по-активно да използва кошчетата за боклук, да се спъне интересът на подрастващите към вандализма и т.н.


-Мариела Петкова, 19г., студентка по журналистика в Софийски университет «Св. Климент Охридски»

Вече като жител на София, можеш ли да ми кажеш с какво големият град те натоварва там?

-Като преместила се скоро в столицата, отчитам това, че още не мога да мисля за недостатъците на големия град, но да кажем   големите разстояния, заради които ставаш рано и лягаш късно…задръстванията, заради които закъсняваш.Понякога за да свършиш 2 неща ти се изплъзва целия ден, особено ако трябва да прекосиш София.

-А в какво се състоят предимствата на столицата?

-Предимство е във всичко онова, което ми липсваше преди. Започвайки от театри, опери и балети и стигайки до курсове по готварство и школи за танци. Разнообразието! От хора, мероприятия и дейности. Това определено не ми стигаше в Търговище!

-Какво би те върнало тук?

-Бих се върнала, за да отгледам децата си и да им осигуря по-леко детство. Бих се върнала, ако се изморя от големия град, за да си почина и бих се върнала, ако има как да работя нещо, свързано с изкуство и то да е мащабно!

Подготви Анастасия Иванова, стажант-репортер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *