Да го правим или вече да не го правим?

Пак наближава времето за местене стрелките на часовниците и пак започна спорът – да го правим ли или вече да не го правим. Беше ми интересно да прочета, че всъщност идеята за промяна да се въведе лятното часово време е на Бенджамин Франклин – един от основателите на САЩ, подписал историческата Декларация на независимостта през 18 век. Той на шега предложил на парижани да стават и да си лягат по-рано, за да пестят свещи. Предложението му било отправено чрез писмо до редактора на „Парижки журнал” – забележете, през 1784 г. с хумористичен нюанс. Идеята за пестеливост обаче не му била чужда, защото освен, че е известен като издател, политик и дипломат, той е бил и изобретател – успял да създаде икономична камина, която да отоплява с по-малко гориво.

Но за пръв път сериозно предложение за въвеждане на лятно часово време е направено от британския строителен предприемач Уилям Уилет в публикацията му „Пилеене на дневна светлина” през 1907 г. Той обаче не успял да убеди британския парламент да го приеме.

На практика, за пръв път тази идея се осъществява от правителството на Германия по време на Първата световна война от 30.IV до 01.X.1916 г. Скоро след това Великобритания следва примера. В България лятното часово време се въвежда на 01.04.1979 г. През последните години редица държави са се отказали да местят стрелките на часовниците по различни съображения. Има страни само със зимно часово време, има и страни само на лятно часово време като Беларус и Турция.

Директива на ЕС забранява на страните членки самостоятелно да вземат решение по промяната, но явно този въпрос вече се дебатира. Преди дни имаше такива дебати в Европейския парламент. Има много „за” и „против”. Основен аргумент на тези, които са против въртенето на стрелките е, че не е здравословно – предизвиква стрес, умора, депресия, нетрудоспособност и трудна адаптивност, особено за хора с проблеми в сърдечно-съдовата система, ендокринната система и хора с психични заболявания. Споровете продължават.

НИНА АНДРЕЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *