Соня Йончева – звездата, световната

Преди осем години, при предстоящо пътуване в чужбина, наши приятели ни помолиха да им купим от България албум на Соня Йончева.

Признавам, операта не е силната ми страна и не бях чувала това име, но учудването ми беше, че в цяла София не успяхме да намерим албум на певицата, въпреки усилията ни, защото непременно искахме да зарадваме близките си. От тогава обаче започнах да се интересувам и да следя за проявите й, а кариерата й се развиваше шеметно бързо.

Сега вече, тя е българското сопрано, за което говори музикалният елит в цял свят. „Най-вълнуващото сопрано” – певицата, на която предричат най-славното бъдеще в света на операта, вече има и най-славното настояще и е една от най-аплодираните оперни прими в целия свят. Определят я като явление в операта за последните 20 години и я нареждат до вечните диви – Мария Калас и Джон Дъдърланд. За 10 години кариера Соня Йончева пее на сцените на най-големите оперни театри и партнира на легендите на оперното изкуство.

Йончева е единствената оперна дива след Мария Калас, която фондация „Ла Скала” кани да изпълни рядко поставената опера на Белини – „Пирати” роля, в която не са имали куража да влязат и най-великите оперни прими, но тя приема това предизвикателство.

Тя е единственият артист в „Метрополитън опера”, на която се пада честта в един сезон да участва в три спектакъла, които са част от програмата „Метрополитън на живо”. България също е част от тази програма. Над 2000 кино театъра в света излъчиха на живо само преди дни новата постановка на „Тоска” от „Метрополитън”. Операта вече, използвайки новите технологии, се стреми да стигне до повече почитатели и да не е елитарно изкуство. Тези излъчвания на живо на спектакли са голям шанс за много хора от всички краища на света да се докоснат и до най-великите певци от най-престижните оперни сцени.

Само преди дни албумът с операта „Отело” с участието на Соня Йончева получи наградата „Грами”, а певицата започна турне, за да представи новия си трети самостоятелен албум с музика на Верди.

Миналата година, примата за пръв път пя пред българска публика в зала 1 на НДК, изпълнявайки за първи път Вердиеви арии. Соня Йончева беше и българската гордост, която представи България в Брюксел на 1 февруари на тържествения концерт за българското европредседателство.

Сега, осем години по-късно, албумите на пловдивчанката Соня Йончева могат да се закупят без всякакви проблеми от всички точки на света и да разнасят славата на легендарните ни оперни певици.

Нина АНДРЕЕВА

Сн.:сп.ЕVА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *