Представиха тайните на Мисионис

Регионален исторически музей – Търговище представи изложбата „Мисионис – 2017” по повод 14 февруари – Ден на археолога.

Посветена на 20-годишнината от подновяването на археологическите проучвания на крепостта, в експозицията бяха показани последните находки, намерени през изминалата 2017 година. Освен тях бяха изложени и едни от най-интересните забележителности, намирани от археолозите през годините.

„Година след година тази крепост разкрива своите тайни”, каза в началото директорът на музея Магдалена Жечева, представяйки работата на археолозите от РИМ Ангел Конаклиев и Стефан Иванов, както и на проф. Николай Овчаров.

„Haй-бoгaтaтa ни ĸoлeĸция e oт въopъжeниe – cтpeлитe, ĸoитo ca ce зaпaзили пpи пpeвзeмaнeтo нa ĸpeпocттa пpeз 14 вeĸ. Oтдeлeнo e мяcтo и нa тъpгoвиятa, ĸoятo e въpшeл тoзи гpaд c oĸoлнитe зeми, която включва пpeдимнo  издeлия oт cтъĸлo“,разказа на гостите Ангел Конаклиев.

Той обърна внимание и на намерените монети, контролни тежести, керамиката с образци от Ранновизантийската епоха и късното българско Средновековие.

„За мен думата Мисионис идва от мисия.Това е мястото, където са живяли хора, свързани с религията и не напразно досега тук са открити 4 култови сгради. Три от тях са действали по едно и също време – Базилика 1, 2 и 3. А това показва един голям и развиващ се град по онова време”, сподели още археологът Конаклиев.

„Освен в проучванията ще насочим усилията си и в линейната консервация на обекта. Най-важното е като отиде на Мисионис човек да види запазена в автентичен вид крепостта”, заяви Стефан Иванов по време на официалното представяне на изложбата.

Той благодари на всички работници, които през годините са помагали за разкопките.

Експозицията „Мисионис-2017” разгледаха градоначалникът д-р Дарин Димитров, негови заместници, областният управител Митко Стайков, секретарят на общинската администрация Христалина Халачева и др. Изследователят Георги Гинев също присъства на изложбата, посветил не малко от своята дейност на Мисионис.

Археологическият екип бе единодушен, че с отпуснатите средства тази година проучванията ще бъдат много по-мащабни и ползотворни, а обликът на древния град ще бъде изцяло променен. Това пък от своя страна ще направи Мисионис желана туристическа дестинация за посещение и привлекателно място за търговищенци.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *