Представиха проекта на транспортната схема на Търговище

Проектът на транспортната схема на Търговище бе представен по време на обществено обсъждане в общинската администрация. В присъствието на градоначалника д-р Дарин Димитров, негови заместници, областния управител Митко Стайков, общински съветници и граждани, представител на фирмата, изготвила проекта на транспортната схема, се спря подробно на идеите за промени по организацията на движението.

По време на обсъждането бе предложено изграждането на три нови кръгови кръстовища, в едни от най-натоварените места в Търговище. Предвижда се те да бъдат на бул. „Трайко Китанчев” и бул. „Александър Стамболийски”, на ул. „Паисий” и „Капитан Данаджиев”, както и на ул.”Кюстенджа” и „Стефан Караджа”.

Стана ясно още, че в проекта за транспортна схема е планирано поставянето на светофар на кръстовището на бул. „Сюрен” и „пробива Катрафилов”.

Предложението от фирмата, изготвила проекта на транспортната схема, да бъде въведено еднопосочно движение по улиците „Раковски” и „Петлешков” предизвика недоволство от страна на някои участници в обсъждането. По техните думи, това решение, би довело до повече затруднение на водачите на МПС.

Към момента в Търговище има общо 12 паркинга с 440 паркоместа, а в проекта на транспортната схема е заложено въвеждането на „Синя зона” в центъра на града.

Помислено е за 17 км велоалеи, което обаче отново предизвика разисквания по време на обсъждането. Предстои направените предложения да бъдат разгледани в Комисията по транспорт и безопасност на движението, а след преработването на проекта за транспортната схема, да бъде отново представен пред обществеността.

„Възложихме изготвянето на тази схема, защото проблемът с нарастващия брой автомобили става все по-осезаем с всяка изминала година. През 2017 г. в Търговище са регистрирани над 30 хил. превозни средства, докато през 2012 г. те са били 15 хил. Само за последните 5 години увеличението е двойно“, уточни кметът д-р Дарин Димитров.

На сайта на Община Търговище могат да бъдат обстойно разгледани всички предложения, направени от фирмата, изготвила проекта.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *